Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca rebrà 30 dels primers 47,7 milions d'euros que arribaran a Balears dels fons europeus destinats a millorar el model turístic

Mallorca rebrà 30 dels primers 47,7 milions d'euros que arribaran a Balears dels fons europeus destinats a millorar el model turístic

(17/12/2021)

El Consell de Mallorca en gestionarà directament 13 milions d'euros

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha participat avui en la presentació d'un paquet de més de 100 accions turístiques que es duran a terme amb els primers 47,7 milions d'euros que arribaran a les Illes Balears procedents dels fons europeus Next Generation (EU) destinats a millorar el model turístic. Es tracta d'una primera remesa, dels quals, 30 milions d'euros s'invertiran a desenvolupar projectes a Mallorca.

En un acte celebrat a Consolat de Mar, la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta Cladera; el conseller de Fons Europeus, Miquel Company i el conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela han detallat els projectes, que ja han estat presentats davant el Govern d'Espanya perquè siguin aprovats la setmana que ve en la Conferència Sectorial de Turisme i que estan agrupats dins un pla global, denominat Pla Territorial de Sostenibilitat Turística en Destinacions, que s'executarà durant els tres anys vinents (2022, 2023 i 2024).

«És una primera inversió de prop 30 milions d'euros a Mallorca que destinarem a impulsar un turisme més sostenible i circular, que involucri el sector agroalimentari i potenciï el producte local, amb intervencions a zones turístiques madures i enfocant esforços en la desestacionalització de l'oferta als municipis d'interior» ha expressat la presidenta del Consell, Catalina Cladera.

Cladera ha apuntat que el Consell, que gestionarà directament prop de 13 milions dels 30 que arribaran a Mallorca procedents dels fons europeus Next Generation en aquesta primera fase, jugarà «un paper fonamental en la transició a un model turístic més sostenible, eficient energèticament, digital i competitiu, per convertir Mallorca en referent en circularitat i atraure un turisme més desestacionalitzat i de més qualitat, amb l'aportació del sector privat i de tots els sectors econòmics».

La presidenta Cladera ha recordat que a partir de l'1 de gener, el Consell assumirà la gestió de l'ordenació turística a Mallorca, convertint-se en principal coordinador i impulsor de la xarxa turística de l'illa. «Des del departament de Transició Econòmica, Turisme i Esports gestionarem la nova competència d'ordenació turística i tots els projectes estratègics orientats cap a la modernització del model turístic, en coordinació amb els ajuntaments i mancomunitats, per tal de fer arribar els fons europeus a tot el territori de Mallorca».

Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recordat que la «capacitat de diàleg» entre les institucions i els agents socials ens ha permès pactar una estratègia i una negociació «que farà possible que a les Illes Balears arribin més de 230 milions d'euros durant els tres anys vinents per invertir en turisme». «Els fons ja són aquí i som capaços d'executar-los», ha dit la presidenta, qui també ha destacat que «som líders en justificació dels fons FEDER, amb el 94,6%, mentre que la mitjana espanyola és del 58% i també la primera comunitat que ha certificat la planificació del REACT». Això s'està aconseguint «gràcies a una governança que es basa en el pacte entre institucions i el diàleg social»., ha finalitzat la presidenta».

El Pla Territorial de Sostenibilitat Turística a Mallorca


El Pla presentat avui implica una inversió de 30 milions d'euros a Mallorca, prop del 63% de la inversió total de 47,7 milions d'euros que arribaran en aquesta primera fase.

S'inclouen intervencions a les zones més madures de les Illes, com la Platja de Palma o Magaluf. L'objectiu és intervenir per orientar els recursos i les infraestructures cap a una gestió més sostenible i circular, com a primer pas cap a projectes ambiciosos de renaturalització d'aquestes zones.

Entre els projectes desenvolupats d'acord amb aquest criteri, hi ha la primera fase de la renaturalització de la Platja de Palma i actuacions al passeig marítim de Magaluf.

També s'impulsen inversions orientades a desenvolupar nous productes, com el turisme esportiu i el cultural. En aquest sentit, es desenvoluparan projectes com la recuperació de l'estany des Ponts, a Alcúdia, per convertir-lo en un canal de regates i un projecte d'intervencions en la primera línia de Cala Millor i adequació per a la pràctica esportiva.

Un altre projecte és el «Green Film Shooting», per implementar mesures integrals de sostenibilitat ambiental en el sector audiovisual, que integra un centre de formació internacional per a productors i tècnics audiovisuals i la posada en marxa de convocatòries que permetin a les empreses de serveis de producció audiovisual de Mallorca dotar-se de recursos de rodatge sostenible.

A diferència de la resta d'illes, a Mallorca hi ha municipis allunyats de la costa que tenen una oferta turística de qualitat molt enfocada a la desestacionalització. En aquest sentit, s'executarà un projecte integral de senderisme al Pla de Mallorca

A més, s'impulsaran iniciatives que contribueixin a potenciar un turisme sostenible, amb una aposta pel producte local. En aquesta línia, s'inclouen l'Observatori de Turisme Sostenible, eina per mesurar la nostra sostenibilitat com a destinació i prendre decisions amb dades actualitzades; accions com diverses línies per a la digitalització i la circularitat en els hotels de Mallorca i la construcció de la planta de compostatge de Llucmajor, una de les cinc previstes per tancar el cicle de la matèria orgànica a Mallorca.

Els objectius d'aquest Pla i de les accions que engloba són fer avançar el model turístic de les Illes Balears d'un model lineal a un model circular així com incrementar el valor del sector turístic, fomentar l'ocupació de qualitat i reduir l'impacte ambiental de l'activitat turística.

Aquests 47,7 milions que arribaran a les Balears dels fons Next Generation corresponen a l'assignació per a l'any 2022 d'un paquet global de 130 milions que han d'arribar en els tres anys vinents per impulsar una millora del model turístic.

A més, les Illes Balears també rebran 100 milions més procedents de fons europeus (de resiliència) per impulsar una millora del model turístic, per la qual cosa, en total, seran 230 els milions d'euros de què disposaran les Balears per a aquest fi en els anys vinents.

Vídeos

rdp consolat