Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca aterra a Nova York per seduir el mercat nord-americà i posicionar el turisme cultural com a referent de sostenibilitat

Mallorca aterra a Nova York per seduir el mercat nord-americà i posicionar el turisme cultural com a referent de sostenibilitat

(15/09/2018)

L'any passat, Mallorca va rebre 40.000 visitants procedents dels EUA. El seu perfil, lligat a la recerca d'atractius culturals, gastronòmics i mediambientals, suposen un mercat atractiu. De fet, es tracta de visitants d'alt poder adquisitiu i interessats en els valors que vol promocionar el Consell de Mallorca. Per incentivar aquest mercat es fa feina en millorar la connectivitat aèria . La Delegació també es reunirà amb productors de cinema americans per impulsar el rodatge de pel·lícules a Mallorca.

Sense renunciar als mercats tradicionals, el Consell de Mallorca continua explorant nous països emissors. Després de l'èxit assolit a Dinamarca, ara, la nova estratègia impulsada per la institució fixa el focus en els EUA. Així, i després d'explorar les possibilitats dels països nòrdics, una delegació liderada per l'administració insular, aterrarà aquesta setmana a Nova York. Es tracta d'una acció que compta amb la complicitat de la Federació Hotelera i l'Associació d'Agències de viatge (Aviba). Amb dues entitats formen part de la delegació que viatja als EUE ben igual que algunes companyies hoteleres de primer nivell de Mallorca.

Aquesta missió comercial i turística vol avançar en les negociacions ja encetades i encaminades a tancar reserves provinents d'aquest mercat. Aquestes negociacions inclouen la possibilitat d'un vol directe des de Toronto (Canadà) a Palma i que podria convetrir-se en un primer pont aeri amb els països nord-americans. Per gaantir l'èxit dels objectius fixats, el Consell ha comptat amb la coodinació i suport tècnic, logístic i d'assessorament de l’oficina de Turespaña a Nova York.

Aprofitant que la Unió Europea ha declarat el 2018 Any Europeu del Patrimoni Cultural, el Consell vol posicionar la cultura com un dels elements diferenciadors de Mallorca i que a més sigui generador de riquesa. La voluntat és reivindicar tot el patrimoni cultural, incidint en el més desconegut i incloent totes les seves vessants com ara la gastronomia. En aquest sentit, el president de la institució insular, Miquel Ensenyat, ha destacat que l'objectiu d'aquesta estratègia és "reforçar el nostre posicionament en mercats internacionals, la desestacionaliztació, la sostenibilitat, fomentat una activitat turística respectuosa amb els recursos naturals, i l'equilibri territorial, buscant que contribueixi a distribuir la riquesa que genera el turisme. Així, la promoció defuig del turisme de sol i platja i prioritza altres valors i estils de vida demandats a nous emissors potencials, com ara els EUA".

Un perfil a tenir en compte
Dins la nova estratègia fixada pel Consell de Mallorca, els Estats Units presenten perspectives de creixement com a mercat emissor que podrien suposar un revulsiu important per a l'economia local. Així, la despesa en turisme dels Estats Units, el segon major mercat mundial per emissió de viatgers, va augmentar 8% en 2017 fins als 135.000 milions de dòlars (110.386 milions d'euros). Unes xifres que, segons el conseller d'Economia, Hisenda i Turisme, Cosme Bonet, "no podem deixar de banda". Segons Bonet "Els Estats Units són el mercat que en 2017 més va créixer en despesa a nivell percentual i el que es va situar com el primer mercat en despesa diària per turista. És el turista que volem per a Mallorca: un turista d'alt poder adquisitiu i que opta per la temporada mitja i baixa perquè cerca altres productes, no estrictament el sol i platja, sinó la cultura, la gastronomia o l’enologia.".

A més, i atenent a què la demanda pels anomenats "viatges experimentals" creix de manera incessant, "Mallorca pot convertir-se en una destinació perfecta per aquests viatgers nord-americans que no solament busquen veure les diferents destinacions turístiques sinó que estan interessats en la cultura, les persones i les experiències", assegura el conseller.

Turisme cinematogràfic; un revulsiu econòmic

Aquesta nova estratègia es completa amb una iniciativa pionera. En concret, a través del cinema com a forma d'atreure i rendibilitzar un rodatge cinematogràfic. "La seva efectivitat està demostrada" assegura el president Ensenyat, qui destaca que són nombrosos els exemples de pel·lícules o altres formats audiovisuals amb elevada incidència. "A poc a poc es comencen a conèixer xifres significatives de la repercussió positiva en una destinació després de la seva aparició al cinema o la televisió ja que, com indiquen els experts estem davant un producte amb major durada d'emissió i, per tant, major impacte en l'espectador".

En aquest cas, l'experiència demostra que el aproximadament el 30% del pressupost de producció d'un llargmetratge es gasta en el rodatge. Un exemple, és el rodatge de la Sèrie "Games of Thrones". Cada capitól té un cost de 10 milions de dólars. La primera ciutat espanyola a rebre el rodatge internacional, Sevilla, des de fa dos anys ha augmentat les seves cerques en internet en un 145%, segons un informe emès pel portal de cerques hoteles.com. Irlanda és un dels països més beneficiats per aquest fenòmen; Segons International Business Times, Northern Ireland Screen, comissió de l'audiovisual del país, va aportar 15,3 milions de dòlars a la producció de les quatre primeres temporades de la sèrie. A canvi, l'impacte que ha generat la sèrie ha reportat un benefici de 108 milions a la zona. Altre cas, una mica més modest però d'alt impacte és "Alatriste," d'Agustín Díaz Yanes, es va filmar a Cadis, Sevilla, Ubeda, Baeza i Tarifa, entre altres localitzacions, i va tenir com a resultats 9.000 pernoctacions, tres milions d'euros i més de 2.000 professionals contractats.

"La diversificació de l'economia és fonamental i el sector audiovisual por resultar decisiu. Tenim grans professionals a l'illa i aquesta sinergia entre el turisme i altres sectors productius pot contribuir de manera efectiva a implantar un nou model econòmic", destaca el conseller Cosme Bonet. Davant aquest panorama, la delegació mallorquina aprofitarà la seva estada a Nova York per reunir-se amb una representació de productors cinematogràfics nord-americans. També hi ha previst un encontre amb l'associació de localitzadors d'espais per al rodatge de pel·lícules. Tot, amb la idea de "crear sinergies , impulsar aquest sector ial mateix temps, fer costat a una indústria auxiliar i complementaria que genera llocs de feina al marge del turisme", assegura Bonet.

Durant l'estada a NovaYork el Consell té programades diferents reunions i accions promocionals que comptaran amb un denominador comú: cultura, gastronomia i sostenibilitat.

Noves competències
La nova estratègia es posa en marxa després d'haver assumit plenament les competències en matèria de Promoció Turística que ha transferit el Govern. L'administració autonòmica també ha transferit 3,4 milions d'euros. A més, la institució insular rebrà una dotació addicional de set milions que es repartiran entre els quatre Consells insulars durant les anualitats de 2018 a 2021. La dotació fixa de Mallorca en 2018 serà d'una mica més d'un milió.Així mateix, el Consell ja compta amb personal de l'Agència de Turisme de Balears (ATB) que també ha estat transferit.