Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca Activa dinamitza i reforça el teixit productiu de la illa i ja és present a tots els municipis de menys de 20.000 habitants

Mallorca Activa dinamitza i reforça el teixit productiu de la illa i ja és present a tots els municipis de menys de 20.000 habitants

(27/04/2022)

La plataforma creada pel Consell ha donat resposta a 5.510 demandes d’assessorament empresarial, ha posat en marxa el primer directori d’empreses i el primer mapa de coworking i ha registrat més de 2.600 inscripcions als cursos gratuïts de formació.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Presidència, Javier de Juan, han presentat aquest dimecres el balanç del primer any de la creació de Mallorca Activa, una iniciativa innovadora que respon a la necessitat dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants de reactivar el teixit productiu i l’ocupació durant la pandèmia. El mes de març del 2021 es va posar en marxa aquesta plataforma que té l’objectiu de donar suport als empresaris, emprenedors, treballadors i ajuntaments d’aquests municipis, «perquè no quedàs ningú enrere i tothom tengués les mateixes oportunitats», ha remarcat Cladera, que ha explicat que «no només hem assolit aquest objectiu sinó que cada vegada tenim millors resultats».

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per la creació d’aquesta xarxa de suport que abans no existia a Mallorca, i que fa de pont entre els diferents nivells de l’administració i el teixit econòmic municipal. «Hem arribat, directament, a la botiga més petita que vol accedir a un ajut, a una dona que ha volgut emprendre, a un treballador que reclama formació específica, i a una empresa que se vol donar a conèixer», ha afirmat Cladera. La presidenta ha agraït la feina dels 11 agents que fan feina a Mallorca Activa, la majoria d’ells sobre el terreny. «Són una referència per al teixit econòmic local i han aconseguit arribar a tots els racons de l’illa», ha assenyalat.

Cladera ha destacat que Mallorca Activa ja és present en tots i cada un dels 48 municipis de Mallorca de menys de 20.000 habitants i també a Alcúdia, que supera per poc aquesta xifra. Així Mallorca i els municipis més petits disposen a hores d’ara d’uns recursos que no hi serien si no existís aquesta plataforma.

La plataforma Mallorca Activa ha creat el primer directori d’empreses de Mallorca, amb més de 3.076 negocis de 30 municipis, una xifra que va augmentant. Es tracta d’un projecte molt innovador, que permet les empreses donar-se a conèixer, i és fruit de la feina directa amb les pimes i autònoms. També ha creat el primer mapa d’espais de cotreball. És especialment útil per a joves emprenedors i treballadors estrangers, ja que mostra espais físics disponibles des d’on fer feina. De moment ja hi ha 20 espais de coworking al nostre mapa. I la primera agenda d’emprenedoria. Ara mateix hi ha 137 actes al calendari adreçats a empresaris i autònoms. Al mateix temps, Mallorca Activa centralitza l’accés a la informació de totes les ajudes, subvencions i tramitacions tant locals com del propi Consell, autonòmiques, Estat i Europa. Hi ha més 116 ajudes disponibles a la plataforma.

Cladera ha remarcat la feina feta d’atenció a les demandes del sector, ja que que durant el primer any Mallorca Activa ha atès de forma presencial o virtual a més de 5.510 sol•licituds d’assessorament empresarial. Entre les quals n’hi ha 190 de dones emprenedores ateses en relació a la línia d’ajuda a crèdits per a projectes transformadors liderats per dones.

La presidenta ha assegurat que la plataforma continua en constant procés de millora basada en l’escolta de les necessitats trasllades des del propi teixit productiu. Així, després del primer any s’han incorporat noves accions com les jornades de digitalització, adreçada al petit comerç, empreses i autònoms sense experiència en el món digital. Ja s’ha realitzat 18 jornades amb més de 150 assistents. A tot això se li suma l’oferta de cursos gratuïts, que durant el primer any han registrat 2.133 matrícules. Un 60% de les persones interessades han estat dones i un 40% homes i la majoria dels inscrits són treballadors i treballadores per compte aliè. A la segona edició, que es va iniciar el mes de març, durant les dues primeres setmanes en la que es varen oferir vuit cursos, es varen inscriure més de 500 persones.

Durant el primer any els cursos que més sol•licituds han acumulat han estat els d’idiomes, informàtica i comunicacions, i el de sanitat. A més d’aquestes tres temàtiques, també hi ha cursos de cultura, medi ambient, sector primari i secundari, hoteleria i turisme, comerç i màrqueting, i administració. Quatre cursos que es preveu repetir en aquest segon any, perquè han tingut moltes matriculacions, són els de recollida i transports residus urbans, envelliment saludable i cuidar gent gran, planificació i control d’esdeveniments, i programació i gestió cultural.

Actualment hi ha 16 cursos en marxa dels 56 cursos previstos. Els nous cursos responen a les demandes de la gent, recollides per al web i també de l’alumnat de curs de formació. Entre les novetats hi ha cursos en ompetències digitals; màrqueting i promoció de productes en línia, tasques de lampisteria, instal•lació d’energies renovables, i obra bàsica. Les noves temàtiques que s’han introduït són sobre cultura i patrimoni, comerç i màrqueting adreçat al món digital i les xarxes socials, i el disseny gràfic. Així com també hi ha tallers de català gràcies a la col•laboració amb la Direcció Insular de Política Lingüística per posar en marxa nous tallers de català.

Al llarg del curs es preveu tancar acords amb altres entitats per tal de posar en marxa noves ofertes formatives com amb la Fundació Bit, l’IdI institut de desenvolupament industrial i la Cambra de Comerç de Mallorca.