Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Les residències de gent gran, habitatges supervisats i centres de persones amb discapacitat de l’IMAS apliquen la nova normativa del GOIB en referència a les mesures de seguretat sanitària

Les residències de gent gran, habitatges supervisats i centres de persones amb discapacitat de l’IMAS apliquen la nova normativa del GOIB en referència a les mesures de seguretat sanitària

(28/08/2021)

Les normes han estat validades pel TSJB i requereixen per norma general l’acreditació de vacunació covid completa o la realització de proves de diagnòstic recents per a treballadors, visitants i pels residents que tornin al centre després d’una sortida de més de 72 hores.

Els centres residencials de l’IMAS, de gent gran i discapacitats apliquen des d’avui mateix la normativa en matèria de seguretat sanitària aprovades pel Govern aquest divendres, en relació als protocols de detecció de possibles contagis entre totes les persones que entrin a aquests centres.

Aquesta normativa que inclou l’acreditació de la vacunació completa o l’acreditació d’una prova de diagnòstic d’infecció activa (PDIA) negativa, ja ha estat en vigor als centres durant les darreres setmanes d’ençà l’increment de casos de covid de l’anomenada cinquena onada. Ara, però, l’aval de les mesures per part del TSJB i l’aprovació de la norma pel Consell de Govern fan que aquest ventall de mesures preventives siguin exigibles per a totes aquelles persones que accedeixin a aquests centres, ja siguin visitants o treballadors i treballadores.

Així doncs, pel que fa a les condicions per a les visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat, les visites quedaran supeditades a que s’acrediti acreditin documentalment que han rebut la pauta completa de vacunació, que han superat la covid-19 dins dels sis mesos precedents o bé que s'han sotmès a una prova PCR amb resultat negatiu dins de les 72 hores anteriors a la visita o un test ràpid d'antígens amb el mateix resultat dins de les 48 hores anteriors, sempre en el cas de ser persones de més de 12 anys, població diana en condicions de rebre vacunes a l’Estat.

En les sortides de centre, el resident, el tutor legal o el familiar que s’en faci càrrec haurà de signar una declaració responsable amb el compromís de complir les mesures sanitàries vigents durant tot el temps que duri la sortida.

En tots els casos es segueix recomanant que es controli especialment el compliment de les mesures de precaució i prevenció del contagi pel que fa a distàncies de seguretat, ús de mascareta i ventilació dels espais on es produeixi el contacte.

La instrucció de l’IMAS, en aplicació del acord de modificació del Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la covid-19, també obliga a la realització de proves diagnòstic d’infecció activa (PDIA) de detecció del SARS-CoV-2 als usuaris de centres en el cas d’ingressos nous.

També hauran de mostrat aquesta PDIA els treballadors de nova incorporació o que tornen al seu lloc de feina després d’un permís o vacances, tot i que comptin amb la pauta completa de vacunació.

Aquells treballadors o treballadores dels centres que no estiguin en condicions d’acreditar la seva vacunació completa hauran de sotmetre’s a la realització de tres proves setmanals, de les quals almenys dues hauran de ser del tipus PCR.

En tots els casos, les PDIA o PCR acreditatives s’hauran d’haver fet com a màxim 72 hores abans del moment de l’accés al centre

Les persones (usuaris i treballadors) que hagin passat la infecció per covid-19 estan exemptes de la realització d’aquestes proves de cribratge preventiu durant els 90 dies següents a la diagnosi d’infecció.