Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Les produccions sobre l’Arxiduc s’estrenen divendres al Teatre Principal de València

Les produccions sobre l’Arxiduc s’estrenen divendres al Teatre Principal de València

(22/11/2018)

La nit de Catalina Homar i Les darreres paraules, en cartell fins diumenge

Les produccions del Teatre Principal de Palma La nit de Catalina Homar i Les darreres paraules, de José Carlos Llop i Carme Riera respectivament, continuen de gira. Després de la bona acollida que han tengut al Teatre Nacional de Catalunya, ara es podran veure en programa doble al Teatre Principal de València del 23 al 25 de novembre.

Es tracta de dues produccions pròpies del Teatre Principal de Palma a través de les quals els escriptors José Carlos Llop i Carme Riera s’estrenen en el món del teatre a través de dues figures molt presents en l’imaginari de Mallorca, l’Arxiduc Lluís Salvador i Catalina Homar.

Durant la presentació de les obres al Teatre Principal de València, Francesc Miralles, conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ha assegurat que “teníem voluntat de ser aquí avui a València de la mateixa manera que vàrem ser la setmana passada a Catalunya per tractar de normalitzar una situació de relació cultural que no s’hauria d’haver perdut mai”. Miralles ha apostat per la Cultura “com a eina que facilita la relació entre diferents pobles”.

El director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto García, ha coincidit amb Miralles en la necessitat de compartir lligams culturals oferint “una mirada amplia dels agents culturals que tenim de compartir amb creadors, artistes.... de València, Catalunya i de les Illes Balears, que els nostres ciutadans tenen tot el dret a conèixer també”.

El director del Teatre Principal de Palma, Carlos Forteza, ha destacat que “es la segona vegada una producció pròpia del TP arriba a València (en relació al muntatge Guium, de Toni Lluís Reyes) i així instauram una relació natural amb el Principal de València. Aquestes dues produccions s’emmarquen dins del projecte artístic del Principal de Palma de oferir una mirada a la creació contemporània. Per això, vàrem convidar els dos autors mallorquins vius més destacats, José Carlos Llop i Carme Riera, a estrenar-se en la dramatúrgia”.

A La nit de Catalina Homar, Llop dona veu a l’amant més popular de l’Arxiduc per reivindicar el seu paper actiu en la història. Un personatge al que dona vida l’actriu Catalina Solivellas, que durant la presentació ha assegurat que “Catalina Homar forma part de l’imaginari de Mallorca. Ha passat a la història com una de les amants de l’Arxiduc i fins fa poc ningú parlava d’ella, però va ser molt més que l’amant de l’Arxiduc, que es va fascinar per ella i la va fer majorala de la finca de s’Estaca. Ella va aixecar tota la finca. La imagin com una dona extraordinària, un personatge enfosquit per la llegenda però que esdevé en personatge universal”.

A Les darreres paraules, Riera duu a l’escenari el mateix Arxiduc, a qui ja havia dedicat la novel·la del mateix nom, fent-lo dictar al seu darrer secretari unes confessions personals que rubricarà davant notari i que no es podran fer públiques fins vint-i-cinc anys després de la seva mort.

Les dues obres que arriben aquesta setmana al Teatre Principal de València ho fan en programa doble després de la bona acollida que varen tenir la setmana passada al Teatre Nacional de Catalunya. Es varen estrenar a Palma l’octubre de 2017 i a partir de llavors s’han exhibit a diferents teatres i espais escènics de Mallorca i de la resta d’illes com el Teatre de Capdepera, el Teatre Municipal de Manacor, l’Auditori d’Alcúdia, Sa Màniga de Cala Millor, el Teatre Principal de Santanyí i el Teatre Principal de Maó. Una gira que suma a hores d’ara una quarantena de representacions.

L’arribada d’aquestes dues produccions pròpies del Teatre Principal de Palma s’han presentat aquest migdia al Teatre Principal de València amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el director del Teatre Principal, Carlos Forteza, Carme Riera, Catalina Solivellas, Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura i Roberto García, director adjunt d’arts escèniques.