Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La zona arqueològica de Son Peretó s’engrandeix amb la compra de nous terrenys

La zona arqueològica de Son Peretó s’engrandeix amb la compra de nous terrenys

(30/08/2018)

I ho fa amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, que ha donat llum verda al projecte de l’Ajuntament de Manacor per adquirir una finca annexa a la basílica de Son Peretó. Una operació de compra a la qual el Consell aportarà 59.177 euros. El vicepresident, Francesc Miralles i la batlessa de Manacor, Catalina Riera han visitat aquest dijous el jaciment.

Igual que els Closos de Can Gaià, a Felanitx, la zona arqueològica de Son Peretó, a Manacor, és un jaciment que fa anys que és objecte d’intervencions: suma catorze campanyes d’excavacions i treballs de consolidació i adequació de la basílica paleocristiana i el seu entorn. També igual que els Closos, ara l’Ajuntament de Manacor ha decidit incrementar els terrenys públics de la zona arqueològica amb l’adquisició d’una finca annexa.

 

Són dos dels projectes que s’han beneficiat de la convocatòria de subvencions per a l’adquisició de terrenys on s’ubiquen jaciments arqueològics a Mallorca, que ha posat en marxa aquest 2018 el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. A ells se sumen els projectes de compra del poblat Els Antigors a Ses Salines i l’adquisició de dos talaiots d’Es Racons a Llubí. En total, la convocatòria ha concedit 216.619,96 euros a aquests quatre projectes, dels quals 59.177,16 euros corresponen a l’Ajuntament de Manacor, amb els quals podrà fer front a un 60% del cost d’adquisició d’aquesta nova finca a Son Peretó.

 

Aquest dijous, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha visitat el jaciment de Son Peretó acompanyat de la batlessa de Manacor, Catalina Riera, la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Sales, el codirector del projecte d’excavacions, Mateu Riera i el secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, Francesc Ramis. 

 

Miralles ha recordat els objectius que va dur al Departament de Cultura a posar en marxa aquesta convocatòria d’ajuts: fomentar la posada en valor dels jaciments arqueològics de Mallorca amb la intenció d’aprofundir en la seva conservació, restauració, investigació, difusió i accés mitjançant visita pública, al mateix temps que es contribueix a incrementar l’oferta cultural dels municipis de Mallorca. La convocatòria es finança a càrrec de l’1,5% cultural que les administracions públiques estan obligades a destinar a la cura del patrimoni i provenen bàsicament de les inversions fetes en matèria de carreteres.

 

"Amb aquesta convocatòria hem donat resposta a dos tipus de projectes", explica el vicepresident primer i conseller de Cultura i Patrimoni, Francesc Miralles. "D'una banda hi ha ajuntaments que han aprofitat per adquirir jaciments arqueològics, que no tenien en el seu patrimoni municipal, però també n'hi ha d'altres que han aprofitat per ampliar jaciments ja molt consolidats com és Son Peretó, amb catorze anys de campanyes d'excavació. Ara ampliam els terrenys de la zona arqueològica, queda molt per fer i seguirem estant al costat de l'Ajuntament de Manacor perquè continuï fent feina en aquest sentit perquè és un jaciment amb un gran potencial. El Consell està obligat a acompanyar aquests ajuntaments que aposten pel patrimoni, que tenen la capacitat de ser regulars en les seves campanyes d'excavació i crear complicitats per facilitar l'ampliació d'aquests jaciments arqueològics". 

 

15.000 m2 més de jaciment públic

 La finca que ara adquirirà l'Ajuntament de Manacor té una superfície d'uns 15.000 metres quadrats, que se sumaran a l'actual parcel·la pública del jaciment. En aquest nou terreny ja s'hi han realitzat prospeccions amb georadar, que han permès determinar l'existència de jaciment a través de les taques de ceràmica i estructures detectades. Tant les prospeccions oculars com les prospeccions geofísiques indiquen que Son Peretó és un jaciment amb una extensió molt gran. 

 

"Ara tendrem un altre terreny que engrandirà el jaciment i ens haurem de plantejar de cara l'any que ve com ens organitzam la feina", indica la batlessa de Manacor, Catalina Riera, "hem de saber què prioritzam perquè les campanyes d'excavació són costoses. Tenim la sort de tenir una gran riquesa en patrimoni arqueològic i tenim la responsabilitat de preservar-lo i difondre-lo. Per això fa falta tenir els terrenys i la capacitat de mantenir les excavacions. El conseller ens ha dit que estudiarà tornar a treure la convocatòria de cara l'any que ve i vull agrair aquesta iniciativa, que se suma al suport econòmic que ja tenim per dur a terme les excavacions anuals. És important promoure que els jaciments estiguin en sòl públic".

 

La basílica tardoromana de Son Peretó és un jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana (s.V-VII d.c.), que correspon a un conjunt litúrgic constituït per una basílica i una necròpoli. Les excavacions varen començar devers el 1912, gràcies a l’empenta de Mn. Aguiló. L’any 1931, el jaciment i les seves restes varen ser declarats Monument Historicoarqueològic. Des de l’any 2005 s’hi desenvolupa un projecte de consolidació i adequació del jaciment per a les visites, cofinançat per l’Ajuntament de Manacor i el Consell de Mallorca.