Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Unitat de Valoració d'Abús Sexual de l'IMAS atén aquest primer semestre 114 casos de menors

La Unitat de Valoració d'Abús Sexual de l'IMAS atén aquest primer semestre 114 casos de menors

(10/08/2015)

La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, ha assegurat que la intenció del nou equip de govern és la de potenciar aquest servei, al mateix temps que es consciencia la ciutadania sobre aquesta problemàtica.

La Unitat de Valoració d'Abús Sexual (UVASI) de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)  atén  aquest primer semestre de 2015 un total de 114 casos de menors que podrien haver estat o trobarse-se en risc de ser víctimes de qualque tipus de delicte sexual. La UVASI és una unitat emmarcada dins del protocol marc disciplinari d'actuacions en casos de maltractament infantil a les Illes Balears, el qual contempla diferents fases (detecció i notificació, avaluació, tractament i seguiment) i compta amb la implicació de diferents entitats i administracions públiques.

 

Amb aquest protocol, el Consell de Mallorca, a través de la UVASI és el responsable d'alertar sobre possibles casos d'abús o d'altres delictes contra la llibertat sexual a menors, indepentment de si els infants es troben en situació de desprotecció o no: 

 

  • Explorar els factors que intervenen en l'origen, el desenvolupament i la configuració dels programes pels quals arriben a la UVASI. 
  • Fer l’avaluació psicològica de l’infant per identificar quins són els seus factors de risc i de protecció i de l’entorn familiar, escolar i social, amb la finalitat de prendre les mesures de protecció oportunes en els casos que es consideri necessari i fer-ne la derivació corresponent.
  • Conèixer el desenvolupament evolutiu del menor.
  • Avaluar la credibilitat del testimoni de l’infant en relació amb els presumptes abusos sexuals i fer-ne l’informe pertinent.
  • Elaborar les recomanacions terapèutiques necessàries i dur a terme les derivacions oportunes als serveis especialitzats.
  • Assistir al judici i/o la ratificació de l’informe elaborat en els casos en què se sol·liciti.

 

Dels 114 casos que s'han atès durant aquest primer semestre de 2015, 43 són nins i 71, nines, mentre que per edats la majoria tenen entre 6 i 15 anys (78); 10, entre 16 i 18, i 26, cinc anys o menys. Des de la UVASI s'investiga cada un dels casos, així com la credibilitat del testimoni amb l'objectiu de prendre la mesura més adequada per al benestar del menor, en coordinació amb altres administracions i entitats. Igualment, des de la UVASI s'ha assistit fins al moment, durant el 2015, un total de 18 sessions de judici o ratificació d'informes amb l'objectiu d'evitar la revictimització del menor, és a dir, que el nin o la nina hagi de repetir i reviure, així, la història.

 

En aquest sentit, la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, ha assegurat que “la intenció del nou equip de govern del Consell i de l’IMAS és la de potenciar aquest servei i treballar de manera conjunta amb el Govern”. Puigserver ha conclòs que “s’han d’invertir tots els esforços possibles en conscienciar a la ciutadania per disminuir el nombre de casos atesos per part de l’UVASI”.