Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La producció del Teatre Principal Clitemnestra s’estrena dimecres al Teatre Romea de Barcelona

La producció del Teatre Principal Clitemnestra s’estrena dimecres al Teatre Romea de Barcelona

(20/09/2021)

Dirigida per Agustí Villaronga, estarà en cartell fins el proper diumenge 26

El muntatge teatral Clitemnestra, la casa dels noms, original de Colm Tóibin i dirigida per Agustí Villaronga, s’estrenarà el dimecres 22 al Teatre Romea de Barcelona on es podrà veure fins el diumenge 26 de setembre.

En total seran 6 funcions (el dissabte 25 hi ha funció doble) que el públic català podrà gaudir d’aquest muntatge, que s’estrenà al Teatre Principal de Palma el setembre de 2020 i que des de llavors s’ha escenificat a Manacor, Alcúdia, Maó i, més recentment, Sagunt, dins del festival Sagunt a Escena. Cal recordar que Clitemnestra, la casa dels noms és una producció del Teatre Principal amb la productora Testamento.

Clitemnestra compta amb la interpretació de Núria Prims, Aitor Gabaldà, Josuè Guasch, Marc Bonnín, Sara Sánchez, Marina Font i la joveníssima Martina Garcia. L’escenografia és obra de Rafel Lladó mentre que la il•luminació ve signada per Albert Faura.

En aquesta obra, Villaronga humanitza el personatge de Clitemnestra que la tradició literària occidental ha presentat sempre com una dona venjativa, usurpadora i mala mare. Aquesta mateix tradició construí un missatge misògin que es plasmà en l’Orestíada d’Èsquil, es transmeté a Eurípides i Sòfocles –els seus contemporanis– i es consolidà el segle XVII amb les tragèdies franceses de Racine. Tóibín, prescindint de la tradició, aporta una sensibilitat nova, perquè aquest dolor que ens transmet Clitemnestra, que ens arriba de lluny, sigui ben viu, més proper i més indulgent.

La presentació al Teatre Romea ha comptat amb Josep Maria Pou, director artístic de Focus (que regenta el Romea); Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, i els intèrprets Núria Prims i Aitor Gabaldà. 

Pou ha celebrat poder comptar en la programació del Teatre Romea amb una producció mallorquina i ha felicitat el Teatre Principal de Palma per «mantenir en temps de pandèmia una producció teatral que ens arriba amb magnífiques referències». Cal recordar que inicialment Clitemnestra, la casa dels noms s’havia d’estrenar el 27 de març de 2020, però a causa de la situació sanitària d’aquells moments s’ajornà l’estrena fins el setembre del mateix any.

El director del Teatre Principal ha coincidit amb el director del Teatre Romea en que «hauria de ser habitual que les produccions dels territoris de parla catalana es poguessin veure amb normalitat a qualsevol d’aquests territoris, i estam en camí d’aconseguir-ho, però encara no hem arribat a la plena normalitat», ha insistit Josep R. Cerdà.

Sobre el muntatge, Cerdà ha recordat que «tothom coneix la història de Clitemnestra, però Agustí Villaronga ens dona un altre punt de vista, contant-nos la mateixa història, sense afegir ni llevar res».
En termes semblants s’ha expressat Núria Prims que ha assegurat que Villaronga «té una manera d’explicar les coses, com un conte, amb escenes molt treballades dins un món que podríem anomenar villaronguià».

«És una reflexió sobre la venjança, sobre els seus límits i sobre la relació de la venjança amb la justícia», ha insistit Núria Prims, una actriu de la qual Josep R. Cerdà ofereix «un autèntic recital d’interpretació».