Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La primera planta de matèria orgànica del Consell de Mallorca és declarada projecte estratègic pel Govern Balear

La primera planta de matèria orgànica del Consell de Mallorca és declarada projecte estratègic pel Govern Balear

(23/05/2022)

L’anunci arriba tres dies després de la presentació del manifest «Tanca el cercle» del Consell de Mallorca

El Govern de les Illes Balears ha declarat la nova planta de compostatge de matèria orgànica del Consell de Mallorca, projecte estratègic de la Comunitat Autònoma. L’anunci, que s’ha fet avui al Consell de Govern, recull la necessitat de construir una planta prevista en el Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de Mallorca, per al tractament de bioresidus procedents de la recollida selectiva per valoritzar-la materialment i obtenir un compost d’alta qualitat apte per a agricultura i horticultura.

Aquesta decisió arriba poc després de la signatura del manifest «Tanca el cercle»: el pla estratègic per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, del divendres passat, en què la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, varen rebre el suport de setze entitats.

La presidenta, Catalina Cladera, ha expressat que «confiàvem que seria així i estam molt satisfets que el Govern hagi reconegut el caràcter estratègic del projecte "Tanca el cercle", perquè això ens permetrà accelerar la transició cap a la Mallorca sostenible que volem i convertir en compost ecològic el cent per cent de la matèria orgànica generada a l’illa».

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha indicat que «és una gran notícia la reacció ràpida del Govern de les Illes Balears, amb la declaració estratègica la construcció de la planta a Llucmajor i amb el fet d’escoltar totes les associacions que divendres varen presentar el projecte "Tanca el Cercle". Cal recordar que només és la primera planta i esperam que en un futur pròxim la resta de plantes s’hi vagin incorporant».

El Ple del Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge a Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini per posar en marxa la planta de compostatge.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte «Tanca el cercle», que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament de matèria orgànica que s’ubicaran a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

Les setze entitats que divendres passat varen mostrar el seu suport explícit i es varen adherir al manifest «Tanca el cercle» són: Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Unió de Pagesos de Mallorca, Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Amics de la Terra, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA), Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Agromart Balear, Terranostra, Mercat Social, Federació de Mercats Permanents de Mallorca, Som Pagesos (Agroilla, AgroMallorca, Terracor i Es Merca), Fundació Deixalles i Rezero.

Manifest «Tanca el cercle»

«Tanca el cercle» suposarà, per tant, una passa endavant en molts sentits:

  1. Farem més fort el sector primari mallorquí, augmentarem la resiliència i disminuirem la dependència de les importacions, gràcies al fet que s’oferirà compost a preu públic.
  2. Es reduiran emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
  3. S’abaratiran costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, donat que avui tota l’orgànica s’ha de portar fins a Son Reus i es reduiran també les emissions associades a aquests trajectes.
  4. Tancarem el cercle de la matèria orgànica a Mallorca; deixarem d’incinerar matèria orgànica i augmentarem la nostra sobirania alimentària.

La primera planta de compostatge

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge de Llucmajor, la consellera ha destacat que «millorarà de forma significativa la sostenibilitat de Llucmajor i dels municipis del voltant i suposarà un gran estalvi econòmic en els serveis de recollides municipals, a més d'ajudar mediambientalment per a la reducció d'emissions en el transport dels bioresidus».