Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La pandèmia evidencia la relació entre el model econòmic i la producció de residus

La pandèmia evidencia la relació entre el model econòmic i la producció de residus

(01/04/2021)

Ribot assegura que «hem de seguir fent més sostenibles els nostres hàbits de consum, Mallorca no pot esperar més».

L'aturada de pràcticament totes les activitats productives a la nostra illa per la declaració de l'estat d'alarma ha tingut com a resultat directe una important baixada en la producció de residus.

Les dades d'entrada al servei públic (aportades per la concessionària del Consell), mostren una davallada significativa de les fraccions de rebuig. El 2020, el total de tones de rebuig generades foren 429.042. Això suposa un 20% menys que l'any anterior (537.982). Les tones de rebuig que es tracten són les procedents dels residus municipals recollits en massa, el rebuig que gestiona MAC Insular i altres residus assimilables (sanitaris, plàstics agrícoles, etc.)

Fins a la data, i malauradament, el creixement econòmic, la generació de rebuig i la generació de residus en general han anat de la mà. Com més creixement econòmic hi havia més residus es generaven. Tot i això, podem dir que la ciutadania està més conscienciada i que el reciclatge de residus es comença a notar. A partir del 2017, encara que l'activitat econòmica era millor i es generaven més residus, cada vegada generàvem menys rebuig.

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient reconeix que «el 2020 hem viscut una situació extraordinària, però estic convençuda que a mesura que es vagi recuperant l'economia la situació s'anirà revertint. Els darrers anys abans de l'esclat de la pandèmia han demostrat que anam pel bon camí».

«Però no podem abaixar la guàrdia, hem de seguir fent més sostenibles els nostres hàbits de consum, i que de cada vegada més, l'economia de la nostra illa sigui més circular. Mallorca no pot esperar més» ha manifestat la consellera.

Cal incorporar canvis en el nostre mode de vida, molts d'ells petits però amb un fort impacte positiu, i tot per tal d'aconseguir que les tones de rebuig que s'acaben incinerant disminueixin (haurien d'anar disminuint a mesura que es vagin implantant la recollida de la fracció orgànica i es millori la separació en origen dels envasos). Per això és fonamental lluitar contra la generació de residus innecessaris (bosses d'un sol ús, sobre envasats, etc.) implementar i millorar la recollida de la fracció orgànica i millorar la separació en origen dels envasos.

Per la seva banda, Patrícia Arbona, directora insular de Residus ha destacat que «hem de plantejar-nos la relació directa entre el nostre model de vida i el gran consum de recursos i generació de residus que provoca. Una part important de la societat està cada vegada més conscienciada amb la necessitat de preservar el medi ambient i demana polítiques sinceres i valentes per aconseguir aquestes millores, però encara queda molt de camí per fer amb una altra sector de la població.»

Arbona ha recalcat que «hem de seguir educant a petits i grans per incorporar noves conductes que redueixin al màxim la generació de residus i donar a conèixer la dimensió de la problemàtica. Totes i tots formen part de la solució.»

Per més informació sobre la gestió de residus, consulta: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus