Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Misericòrdia proposa un viatge a través dels anys dels tebeos

La Misericòrdia proposa un viatge a través dels anys dels tebeos

(05/10/2018)

A través d’un centenar d’originals, la mostra recull historietes i il•lustracions dels grans noms del còmic espanyol dels anys 30 als anys 70. L’exposició està organitzada pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca en col•laboració amb el Clúster del Còmic. Una proposta que s’emmarca dins el Festival Còmic Nostrum 2018 i que es podrà visitar fins al 28 d’octubre.

Més d’una quarantena d’autors i els personatges que la seva imaginació va ser capaç de crear –entre ells la família Ulises, Melitón Pérez, Jaimito, Mortadelo y Filemón, Pepe Gotera y Otilio, Zipi y Zape, Doña Urraca, Florita, el guerrero del antifaz, el capitán Trueno, Esther...-omplen des d’aquest dijous la capella del Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma, en motiu de l’exposició dedicada a “Els anys dels tebeos”.

 

Una proposta que sorgeix de la passió del col·leccionista Jaume Vaquer, coordinador de la mostra juntament amb Pere Joan, també president del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca, i que reuneix 101 originals a través dels quals l’espectador pot tenir una visió clara dels grans noms del còmic espanyol dels anys 30 als anys 70 a través de les historietes i il·lustracions que varen dibuixar. La mostra s’ha inaugurat aquest dijous en presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i del director insular de Cultura, Rafel M. Creus.

 

“Una exposició que apel·la a la memòria sentimental de moltes generacions, des de la postguerra fins als anys 70”, en paraules de Pere Joan, “que recorre la història dels tebeos abans que comunment se’ls digués còmic, quan era una indústria molt forta, molt estricte, on molts autors aconseguiren fer avançar el llenguatge de la historieta tant a nivell narratiu com gràficament, adreçant-se a nins, joves i adults. Uns originals que conserven la part més artesanal que ja no veiem a les exposicions de còmic contemporani. Aquí es veu sencera la pàgina, com s’afegien els globus de text, com els originals engrogueixen, les correccions dels autors...és una mostra de l’evolució dels personatges i del seu estil al llarg de dècades”.

 

Jaume Vaquer recorda com aquesta exposició ja es va muntar l’any 2012 a les Jornades de Còmic d’Avilés i a Viñetas do Atlántico a A Coruña l’any 2014. “Ara arriba a la Misericòrdia una versió millorada, que inclou grans peces que no es varen poder mostrar allà”, afegeix. “És una mostra que agrada molt perquè toca personatges molt coneguts del gran públic i, a més, té una vessant educativa molt interessant perquè pots identificar els problemes dels autors de la postguerra que havien de fer feina amb papers molt petits per les mancances de l’època, permet veure com han anat evolucionant les temàtiques, permet fer un viatge pels canvis socials que hem patit, com és la representació de la dona”.

 

L’exposició arranca amb un original de l’any 30 del TBO i fa un recorregut per personatges de l’editorial valenciana humorístics i d’aventures, així com personatges de l’editorial Bruguera humorístics i realistes. També estan presents personatges de revistes que varen marcar una tendència com “Florita”, “Trinca” o “Gaceta Junior”, així com mostres d’algunes de les tires de premsa de l’època. La mostra s’atura als anys 70 que és quan aquests autors deixen de fer feina per al mercat espanyol i la seva producció es destina a altres països com Anglaterra, França i els Estats Units.

 

L’exposició es podrà visitar fins al 28 d’octubre i aquest darrer dia, el coordinador de la mostra i propietari dels originals que s’hi mostren, Jaume Vaquer oferirà una visita guiada a les 11 hores amb motiu del Festival Còmic Nostrum.