Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La generació de residus a Mallorca es redueix significativament durant la declaració de l'Estat d'alarma

La generació de residus a Mallorca es redueix significativament durant la declaració de l'Estat d'alarma

(04/04/2020)

Ribot assegura que l'actual situació és un punt d'inflexió per fer més sostenibles els nostres hàbits de consum

L'aturada de pràcticament totes les activitats productives a la nostra illa per la declaració de l'estat d'alarma ha tingut com a resultat directe una important baixada en la producció de residus. Les dades aportades per la concessionària del Consell, TIRME, mostren una davallada significativa de les fraccions de rebuig i matèria orgànica. En el primer cas, i en comparació amb el mateix període de l'any passat, la disminució ha estat d'un 16.98%. En el cas de la matèria orgànica, la generació d'aquests residus ha baixat un 6.87%.

Aquestes davallades encara són més significatives si s'analitza el comportament dia a dia des del començament del confinament. En comparació respecte els darrers cinc dies laborals del mes de març la fracció de rebuig recollida ha davallat un 28.11%, la d'envasos un 10.72% i la de FORM (fracció orgànica recollida municipal) un 23.96%. La fracció d'envasos ha augmentat durant els primers quinze dies de l'estat d'alarma, encara que a un ritme menor al dels primers mesos de l'any. Amb l'entrada en vigor de l'estat d'alarma reforçat la generació d'envasos també ha començat a disminuir.

Dins de la reducció general en la producció de residus, el rebuig ho fa amb més intensitat. Això indica clarament que a Mallorca se segueixen separant els residus. "La gent està conscienciada amb la necessitat de preservar el medi ambient inclús en aquestes circumstàncies excepcionals", ha manifestat la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell, Aurora Ribot.

La titular del departament insular ha afegit que "de la mateixa manera que necessitam recuperar com més aviat millor 'activitat econòmica a l'illa també hem de plantejar-nos la relació directa entre el nostre model de vida i el gran consum de recursos i generació de residus que provoca. Hem d'aprofitar aquest punt d'inflexió per incorporar noves conductes que redueixen al màxim la generació de residus. Aquesta crisi ha mostrat que el canvi en el nostre comportament provoca exemples espectaculars de recuperació del medi natural i la davallada immediata en la producció de gasos d'efecte hivernacle, preservació de recursos i el ja esmentat descens en la generació de residus".

Els residus sanitaris són incinerats per destruir tots els patògens. Aquest és el tractament que TIRME els està aplicant i és el que recomana el Ministerio para la transición ecológica y reto demográfico. És la manera de garantir la destrucció total del virus gràcies a les elevades temperatures que assoleix la incineradora. TIRME continua treballant amb normalitat després d'aplicar plans de contingència per garantir el bon funcionament del servei públic de tractament de residus.

En el següent enllaç trobareu el document relacionat amb aquesta notícia:
Dades TIRME març 2020

bit.ly/TIRMEmarç2020