Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La gastronomia centra les terceres jornades de Patrimoni Immaterial

La gastronomia centra les terceres jornades de Patrimoni Immaterial

(16/10/2017)

La cita és el pròxim divendres i dissabte, 20 i 21 d'octubre, a la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem i al Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma. Dos dies de jornades centrades en el Patrimoni Immaterial Gastronòmic que combinen converses entre cuiners de prestigi, taules d'anàlisi i reflexió, així com activitats lúdiques i pràctiques que s'obren a la participació del públic familiar.

Després d'una passejada per la "Vida Quotidiana" i per la "Memòria oral", les terceres jornades de Patrimoni Immaterial, organitzades des de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, aborden l'aspecte gastronòmic. "Unes jornades que acompanyen un Pla director sobre Patrimoni Immaterial que impulsam des del Consell", ha afegit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, "perquè entenem que l'any 2017 hem de començar a deixar constància d'aquest patrimoni immaterial i de la riquesa que representa". 

 

Les Jornades de Patrimoni Immaterial segueixen un mateix perfil ja que combinen l'aspecte més acadèmic per saber quin és l'estat de la qüestió, com s'ha treballat i estudiat fins ara, en aquest cas, el patimoni gastronòmic i donar veu a les persones que hi han fet feina sense oblidar, però, l'aspecte més divulgatiu i lúdic. En aquesta ocasió, les Jornades de Patrimoni Immaterial Gastronòmic tenen lloc a tres escenaris diferents: la Casa Llorenç Villalonga, Museu Literari, de Binissalem; l'església vella de Caimari i el Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma.

 

Divendres, les activitats se duen a terme a la Casa Llorenç Villalonga, Museu Literari, de Binissalem. La ponència inaugural va a càrrec de Tomeu Arbona, sota el títol "Cuina íntima", on abordarà "el retorn al model de cuina integrada dins el paisatge i connectada a figures com l'Arxiduc". La conversa sobre "Cuina patrimoninal" reunirà a coneguts experts en l'àmbit de la gastronomia a casa nostra i podrem escoltar l'opinió de grans cuiners com Andreu Genestra, Miquel Calent, Santi Taura, Maria Solivellas i Marga Coll per debatre sobre "Cuiners contemporanis i patrimoni gastronòmic". 

 

El programa "no només recull el que s'ha fet fins ara sinó que també aporta dues produccions pròpies", en paraules de Tina Codina, coordinadora de les jornades. I aquestes creacions tenen a veure amb el "Concert TIU" -el grup ha musicat algunes de les receptes del llibre de Sent Soví- i amb l'experiència gastronòmica "CAELUM" que oferiran Tomeu Arbona i Blavets de Lluc a l'esglèsia vella de Caimari, divendres al vespre. "Una hibridació de llenguatges, una experiència nova i una actuació atípica que inclourà cant gregorià i una mica d'escenificació", ha explicat Ricard Terradas, director de la Escolania de Lluc. 

 

Dissabte, les jornades es traslladen al Centre Cultural la Misericòrdia, a Palma, en una jornada centrada al voltant del pa amb un tast, una taula temàtica...per donar pas a una taller de galletes romanes a càrrec d'Aldarq i un taller de cuina jueva, a càrrec de Núria Bàguera al mateix obrador on avui s'han presentat les terceres Jornades de Patrimoni Immaterial. Una trobada a la qual han assistit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, la coordinadora de les jornades, Tina Codina, el mateix Tomeu Arbona, participant i assessor de les jornades així com Ricard Terradas, director de l'Escolania de Lluc.