Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La fusió de la música tradicional mallorquina arriba al Teatre Principal de la mà de Saborino

La fusió de la música tradicional mallorquina arriba al Teatre Principal de la mà de Saborino

(21/04/2023)

El grup, que actua el dimarts 25 d'abril a la Sala Petita, obrirà l'edició d'enguany del Festival de Cançons de la Mediterrània

La Sala Petita del Teatre Principal de Palma acollirà el pròxim dimarts 25 d'abril el concert del grup Saborino, una formació nascuda a partir de la Residència Cançons de Creació Contemporània de Música Popular i Mediterrània, impulsada per l'Ajuntament de Palma i vinculada al Festival de Cançons de la Mediterrània.

Saborino és un grup de fusió de música tradicional mallorquina amb altres estils com el pop o el house. Està integrat per Maria Adrover (veu, xeremies i flautes), Laia Ferrer (veu i violoncel), Sebastià Mut (veu, piano, teclats i acordió), Elisabet Miquel (marimba, vibràfon i percussions) i Diego Iribe "Simone" (guitarra i programació digital).

A la presentació del concert han assistit els músics Diego Iribe i Elisabet Miquel; el secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Josep Mallol; el coordinador general de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Miquel Àngel Contreras; i l'adjunta a la direcció del Teatre Principal de Palma, Marta Ferré. 

Josep Mallol ha destacat en la seva intervenció la bona coordinació entre institucions com l'Ajuntament de Palma, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell i el Teatre Principal, cosa que ha permès "unir sinergies molt favorables i importants per a portar a terme el concert de Saborino, un grup que ha donat una nova visió a la música tradicional mallorquina".

Per part seva, Miquel Àngel Contreras ha fet referència a tot el procés de creació del grup a través de la Residència de Creació Contemporània, la qual cosa permeté "que un grup de músics que no es coneixia acabés formant un grup de música". Contreras també ha presentat els grafismes del Festival de Cançons de la Mediterrània, que obrirà precisament Saborino, i que han estat elaborats per la dissenyadora eivissenca Violeta Lópiz. Aquestes il·lustracions fan referència a "una sèrie d'animals marins de la Mediterrània que, a part de cantar, amb els seus crits posen en relleu els problemes mediambientals de la mar".

Marta Ferrer ha explicat la bona disposició del Teatre Principal des del primer moment en què es va plantejar la possibilitat de fer el concert i que aquest també format part del cicle musical Els Principals d'IB3, una col·laboració amb la cadena autonòmica, que des de fa tres anys, ha permès enregistrar nombrosos concerts al Teatre Principal.

La Residència Cançons de Creació Contemporània de Música Popular i Mediterrània creativa va reunir, inicialment sis músics diferents de tota l'illa per a crear noves composicions a partir de la música folklòrica de Mallorca, assumint el repte de preparar un repertori en 10 dies de feina per a ser presentat en directe al mateix festival de Cançons de la Mediterrània. El resultat va ser molt satisfactori i, el més important, va engrescar el grup per a continuar explorant en la seva proposta a fi de consolidar-la en el panorama de la música d'arrel popular de Mallorca.

Dels sis components que participaren en la residència creativa, cinc han pres la iniciativa de seguir explorant el projecte ja com a Saborino. Gairebé un any després d'aquella estrena (en tots els sentits) a Ses Voltes, pugen a l'escenari del Teatre Principal per a tancar un primer cercle creatiu, una primera fase de definir la seva proposta, i assumir el repte de mostrar les seves cartes.

La mescla dels cinc multiinstrumentistes permet una gran varietat de combinacions tímbriques que dona al grup una riquesa poc habitual en el panorama de la música popular.