Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Fundació Mallorca Literària comença la campanya <i> A Mallorca, Darrers Dies! </i>

La Fundació Mallorca Literària comença la campanya A Mallorca, Darrers Dies!

(11/02/2023)

S’han programat activitats per a tots els públics i un total de 32 tallers a centres educatius per divulgar el sentit de la festa més enllà de les rues

La Fundació Mallorca Literària presenta la campanya A Mallorca, Darrers Dies! Voleu fresses? en el marc de la tasca realitzada sobre el Tradicionari de Mallorca. Des del Museu de la Paraula – Casa Rafel Ginard es treballa per a divulgar els continguts del tradicionari al llarg de l’any a través d’activitats i propostes en diferents àmbits. En aquests moments ens trobam a punt de començar els Darrers Dies i la Quaresma, que representen la culminació del cicle de festes d’hivern, que es caracteritzen pels jocs i activitats burlesques: matances, Nadal i Sant Antoni.

 

 

 

 

 

En aquesta línia continuen els Darrers Dies, que representen la disbauxa, la festa, la befa, l’intercanvi de rols (de gènere, de classe, identitaris...), l’exuberància, la sàtira, la impunitat de l’anonimat, el parlar gras i l’excés de menjar i beure. Una catarsi col·lectiva davant l’adveniment de la Quaresma, una època de recolliment i penitència.

 

La tasca divulgativa de la Mallorca Literària se centra en donar a conèixer el sentit de la festa més enllà de les desfilades de les rues, i per això proposa un seguit d’activitats per a tots els públics que relacionen els usos i costums d’abans amb els valors educatius actuals, com ara el reciclatge i la reutilització de materials a l’hora de fer les disfresses i els instruments festius, la promoció de valors com la llibertat d’expressió, etc.

 

Programa d’activitats

 

Les activitats que ofereix la FML en motiu de la campanya dels Darrers Dies són:

  • Dimarts 21/02 – Artà: Els sons de la festa. Recollida d’enregistraments per a l’Arxiu Oral de Mallorca

  • Dissabte 25/02 – Museu de la Paraula, Sant Joan: Festa o bonda: Darrers dies i Corema. Activitat familiar.

  • Del 16 al 27/02 – Voleu fresses? Feim festa pels Darrers Dies! Sessions familiars a les biblioteques.

  • Del 22 al 28/02 – Taller del Tradicionari: Sessions Cultura per la pau amb persones refugiades per la guerra d'Ucraïna.

 

A més de les activitats obertes al públic i amb col·lectius específics, la Fundació Mallorca Literària ofereix una programació d’activitats als centres educatius sota demanda. Enguany es realitzaran un total de 32 sessions, repartides en 16 centres, que arribaran a 700 alumnes, sota el títol FESTA O BONDA: Darrers Dies i Quaresma. Una activitat per a introduir els conceptes, rituals i elements que conformen les celebracions dels Darrers Dies i la Quaresma a través de propostes teòriques i pràctiques adaptades a cada cicle educatiu.

 

Cultura per la pau

 

Enguany, com a novetat, es realitzaran tres tallers per a persones refugiades de la guerra d'Ucraïna. Aquestes activitats estan organitzades conjuntament amb Cultura Inclusiva Balears i l'Obra Social La Caixa i tenen l’objectiu d’acostar el patrimoni oral de Mallorca a les famílies d’Ucraïna que es troben actualment a Mallorca.

 

Els tres tallers estan dirigits a les persones que es troben sota acollida en programes de les entitats Creu Roja, Amar Ucrania, Fundació Montision Solidària i Per ells.

 

Darrers dies i Quaresma

 

Des del dia de Nadal al Diumenge de Pasqua hi ha un interval de gairebé 14 setmanes que el costumari festiu divideix en dos cicles totalment oposats. Ens referim a les set setmanes que transcorren entre Nadal i el Dimecres de Cendra i les posteriors set setmanes que conformen l’anomenada Quaresma. Les primeres pertanyen al cicle que correspon a les festes del solstici d’hivern, que comencen amb la dinàmica de les llibertats de desembre medievals i culminen en les celebracions de Carnestoltes. Passat aquest període en comença l’altre, la Quaresma, a partir del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Rams. Dos cicles continus i alhora oposats que marquen el ritme i l’equilibri al calendari festiu tradicional.

 

Ens trobam, doncs, al punt de concloure el que coneixem com el cicle festiu del solstici d’hivern, a les portes de les celebracions del Carnestoltes, i de començar el cicle de les festes de primavera que acabaran el Diumenge de Pasqua, per arribar al qual primer haurem de travessar el desert de la Quaresma. Dos cicles, com ja hem esmentat, ben oposats en què la disbauxa, la follia i el menjar i beure abundants dels Darrers Dies s’arraconaran en arribar la Quaresma, per preparar ànima i cos, mitjançant l’abstinència, la penitència i el dejuni, a l’arribada de Pasqua i de la primavera.

 

El Carnaval o Carnestoltes (el terme més antic) és el període immediatament anterior a la Quaresma. Tot i que a Mallorca hom ha considerat que a partir de Sant Antoni comença el període de les disfresses, oficialment correspon als sis dies anteriors al Dimecres de Cendra, i per aquest motiu també rep la denominació popular de Darrers Dies.

 

La Quaresma, dita popularment a Mallorca Corema, comprèn els quaranta dies entre Carnestoltes i el Diumenge del Ram, començant el Dimecres de Cendra. És el període d’abstinències que commemora els quaranta dies que Jesucrist, segons els passatges bíblics, va passar en el desert fent dejuni i vencent les tres temptacions a les quals fou sotmès per part del dimoni.