Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La família Llabrés Bernat dóna l’obra del Carnaval de Bearn de Pau Fornés al Consell de Mallorca

La família Llabrés Bernat dóna l’obra del Carnaval de Bearn de Pau Fornés al Consell de Mallorca

(24/05/2019)

La família Llabrés Bernat ha donat al Departament de Cultura, Patrimoni i Esports aquesta peça del pintor mallorquí per a la seva conservació i incorporació a la col·lecció museogràfica de la institució. L’obra s’ha dipositat a la Fundació Mallorca Literària a fi que es pugui exhibir en el context del recorregut expositiu de la Casa Llorenç Villalonga a Binissalem.


Es tracta d’una pintura de dos metres per 80 centímetres que representa l’escena del carnaval de la novel·la Bearn o La Sala de les nines (1956) de l’escriptor Llorenç Villalonga. Una obra de l’artista mallorquí Pau Fornés (1930-2006) que va ser exposada a la galeria ‘Bearn’ de Palma l’any 1981.

La família Llabrés Bernat, representada per les tres filles: Antònia Maria Llabrés Bernat, Alícia Llabrés Bernat i Maria Amàlia Llabrés Bernat, varen formalitzar ahir el document de donació durant un acte que va tenir lloc a la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem, i en el qual hi varen participar el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll.

L’obra Carnaval de Bearn ja està integrada dins la sala dedicada a Bearn del recorregut de la Casa Llorenç Villalonga. Un espai inspirat en l’obra mestra de l’escriptor que també inclou una part autobiogràfica dedicat a Tofla, possessió ubicada a Alaró, que suposa un pilar en la formació de la geografia mítica de Bearn.

La sala Bearn acull també altres pintures que formen part del llegat de la Fundació Mallorca Literària i que estan vinculades a l’obra de Villalonga. Concretament s’hi pot veure un retrat de l’escriptor i una escena amb els dos protagonistes de la novel·la, Toni i dona Maria Antònia de Bearn. També s’inclou el manuscrit de Bearn o La Sala de les nines, també propietat del Consell de Mallorca, així com una representació de les moltes traduccions a altres llengües que s’ha fet de la novel·la.

La Casa Llorenç Villalonga està concebuda com un equipament cultural específicament dedicat a donar a conèixer la figura i obra de l’autor seguint la guia cronològica de la seva trajectòria, amb atenció específica a tres de les seves obres més significatives: Mort de dama (1931), Bearn o la sala de les nines (1956) i L'àngel rebel (1961). El centre també planteja el viatge a través de l'univers literari de l'autor, propiciat per la recreació d'escenes villalonguianes en les estances del casal de Can Sabater i la visita al casal de Can Sabater com a exponent de l'arquitectura senyorial de Binissalem, un espai carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris.

¿¿¿¿¿¿¿