Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La coproducció del Principal «Guium» arriba al Teatre Rialto de València

La coproducció del Principal «Guium» arriba al Teatre Rialto de València

(02/02/2017)

Guium, o la ciutat adormida, obra de Toni -Lluís Reyes, coproduïda pel Teatre Principal de Palma i La Fornal d'Espectacles s'estrena avui a la sala valenciana fruit de l'acord de col·laboració entre el Departament de Cultura del Consell de Mallorca i la Generalitat Valenciana per promoure la itinerància de produccions i coproduccions d'arts escèniques entre els territoris de parla catalana.

 El thriller que du el nom d'una ciutat romana ubicada a l'illa de Mallorca i que va desaparèixer misteriosament arriba al Teatre Rialto de València per estar-s'hi des d'avui dijous 2 de febrer fins a diumenge 5

«És un somni fet realitat», ha explicat Toni-Lluís Reyes, autor i actor de l'obra, «per a uns actors que durant temps hem estat allunyats dels escenaris més institucionals de València. Ens emmirallam pels canvis que estam vivint però aquesta obra també pretèn ser un toc d'atenció". 

 

A l'acte de presentació de Guium, o la ciutat adormida, que s'ha celebrat aquest migdia al Teatre Principal de València han assistit, entre d'altres, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; el secretari autonòmic de Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Albert Girona; el director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el director del Teatre Principal de Palma, Carlos Forteza; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; l'editora de Publicacions de la Universitat de València, Maite Simón; i l'autor i actor teatral Toni-Lluís Reyes. 

L'autor de 
Guium ha pogut gaudir aquest migdia d'una doble presentació: l'estrena de l'obra de teatre a la ciutat del Túria i també de l'edició del text en un volum per part de l'editorial Publicacions de la Universitat de València dins la col·lecció Acadèmia dels Nocturns. Convé recordar que aquesta obra va guanyar el Premi Micalet de Teatre a la seva edició de 2015. 

L'arribada a València d'aquesta coproducció del Teatre Principal de Palma es produeix després de la bona rebuda que ha tengut aquest passat cap de setmana el musical 
Happy End, coproduït entre la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, a Palma. 

 

Les funcions de Guium al Rialto són «la segona part d'un projecte que hem iniciat per afavorir la itinerància de les produccions i coproduccions del Teatre Principal», explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, present avui a l'estrena de València. «Aquestes produccions no han de néixer i morir al Teatre Principal. Tenim vocació de promoure la seva mobilitat dins i fora de la nostra illa i per això esper que aquesta sigui la primera de moltes accions que volem desenvolupar per promoure que aquesta relació cultural dins territoris de parla catalana torni a ser habitual. És una porta oberta a la normalitat». 


Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura, ha coincidit amb Miralles i ha assegurat que «busquem la normalitat d'un mercat que és el nostre a l'hora de produir pensant en els espectadors dels territoris de llengua catalana. Els nostres actors i companyies tenen dret a fer un circuit a València però també a Balears i a Catalunya». 

El director del Teatre Principal de Palma, Carlos Forteza, ha recordat que «
Guium és fruit del primer procès de selecció de coproduccions que vàrem fer des del Principal quan vàrem arribar, un thriller teatral que ens va agradar molt especialment per la seva universalitat. A Palma va ser un èxit, a Mallorca ha començat una gira que continuarà per nombrosos teatres de l'illa, i ara la tenim a València». 

 

Dirigida per Víctor Muñoz Calafell, Guium compta amb la interpretació d'Eva Barceló i Enka Alonso, a més de l'esmentat Reyes. Al Teatre Principal de Palma es va representar els dies 20 i 21 d'octubre amb un rellevant èxit de públic i amb l'aplaudiment de la crítica especialitzada.