Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La consellera de Medi Ambient es reuneix amb representants dels municipis que participen en el projecte europeu Blue Islands

La consellera de Medi Ambient es reuneix amb representants dels municipis que participen en el projecte europeu Blue Islands

(23/03/2017)

Amb l’objectiu de determinar l’impacte dels residus lligats a l’estacionalització turística, es duran a terme mostrejos a platges de Calvià, Santanyí i Artà. A més, es posarà en marxa una campanya dirigida a fomentar el reciclatge entre els turistes.

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, i la directora insular de Residus, Catalina Maria Canals, s’han reunit avui migdia amb representants dels ajuntaments de Calvià, Santanyí i Artà per informar-los sobre l’execució dels primers mostrejos que s’han duit a terme a les platges d’aquests municipis en l’àmbit del projecte europeu Interreg-MED Blue Islands. A més, s’ha exposat el calendari previst per dur a terme la resta de mostrajos, per tal de coordinar a tots els actors implicats i que es puguin dur a terme de manera correcta.

 

A la reunió també hi ha participat representants d’Amics de la Terra i l’Institut Oceanogràfic de les Illes Balears, organitzacions que també col·laboren en el projecte.

 

Concretament, els mostrejos que es duran a terme durant els tres anys que dura el projecte i que vol valorar l’impacte dels residus lligats a l’estacionalització turística, es duran a terme a les platges de Torà a Peguera (Calvià), sa Cànova (Artà) i a Es Caragol (Santanyí). Aquests espais han estat elegits segons les directius marcades per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA) i que estableixen unes característiques concretes per dur a terme l’estudi, com per exemple que hi hagi una platja turística, una remota i una intermèdia. Un estudi que té una durada de tres anys i implica tant a la zona terrestre com a la zona marítima.

 

Per dur a terme els mostrejos es delimiten cent metres de línia de costa per treballar i es recull i es fa un inventariat de tots els residus que s’han trobat, fins i tot els microplàstics (tots aquells de manco de 0,5 cm). Posteriorment es trien cinc punts de la zona delimitada per recollir mostres d’arena segons el protocol establer per l’ICTA.

 

Les mostres recollides s’enviaran a la Universitat Autònoma de Barcelona perquè siguin analitzades. Aquests mostrejos, amb la mateixa metodologia, s’estan duent a terme a les diferents illes que formen part del projecte (Roda, Creta, Mikonos, Sicilia, Cerdenya, Malta, Xipre, RBA i Mallorca).

 

Interreg-MED BlueIslands és un projecte en el qual tan sols hi participen illes de la zona mediterrània i a través del qual s’analitzarà com afecta l’estacionalitat turística a la generació de residus.

 

Concretament, el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca durà a terme tasques tècniques d’estudi i posarà en marxa una campanya de sensibilització turística per fomentar el reciclatge. Per dur a terme aquesta feina, el Consell de Mallorca comptarà amb un pressupost de 210.118 euros, dels quals el 85% serà finançat per la Unió Europea i la resta per la institució insular. A més, la Direcció General d’Educació Ambiental, Qualitat i residus és soci associat del projecte.

 

Al projecte hi participen 13 entitats o institucions de set països diferents (Grècia, Croàcia, Itàlia, Malta, França, Bèlgica i Espanya), coordinats pel Ministeri d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Xipre. El pressupost total del projecte és de 2,7 milions d’euros.