Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La compra del Castell d’Alaró i el vial cívic del Foro de Mallorca a Inca, projectes del Consell que seran finançats per l’Impost de Turisme Sostenible

La compra del Castell d’Alaró i el vial cívic del Foro de Mallorca a Inca, projectes del Consell que seran finançats per l’Impost de Turisme Sostenible

(28/10/2022)

En total el Consell rebrà 17,4M€ per aquests dos projectes i per la millora del cicle de l’aigua als municipis de l’illa

La inversió global de l’ITS a tot Mallorca és de més de 99M€

La Comissió d’Impuls de Turisme Sostenible (CITS) ha aprovat avui horabaixa 27 projectes nous per ser finançats amb 138,3 milions d’euros a les Illes Balears en la convocatòria de 2023. Dels 27 expedients aprovats, 8 són a Mallorca, amb una inversió directa de 46,7 milions.

Dos d’aquests són projectes presentats pel Consell de Mallorca i ascendeixen a 3,1 milions d’euros. Es tracta del projecte d’adquisició del Castell d’Alaró, que rebrà 1,1M de finançament de l’ITS, i la construcció del vial cívic entre el Foro de Mallorca i l’entrada a Inca, que està dotat amb 2 milions d’euros.

Entre els projectes aprovats per la Comissió hi ha una inversió de 20 milions d’euros  destinats al cicle de l’aigua, complint els acords pactats en la darrera Conferència de Presidents. Dels 20 milions per a totes les illes, 14,29 arribaran a Mallorca via ITS per al Pacte de l’Aigua. Es tracta d’una inversió que gestionarà el Consell i la farà arribar als ajuntaments per garantir el subministrament d’aigua potable als municipis al qual el Consell hi farà una aportació amb recursos propis que permetrà incrementar fins als 20M€ la suma total destinada a Mallorca. També s’hi suma un projecte que executarà l’ajuntament de Calvià per valor de 3,53 milions d’euros.

Dels projectes aprovats en la Comissió destaquen també el futur corredor de Llevant, al qual es destinaran 30 milions d’euros, i inversions importants en matèria d’habitatge, amb 5,8M per a la construcció d’habitatge públic protegit.

A banda dels 8 projectes aprovats per valor de 46,7M, Mallorca es beneficiarà de manera indirecta d’una inversió de 52,48 milions d’euros en aquesta convocatòria, el que fa una inversió total de 99,18€. Això és perquè a aquests vuit, s’hi suma que 14 dels 27 projectes totals se fan a més d’una illa, i per tant, també afecten Mallorca, on tendran repercussió de manera directa o indirecta el 81% de les actuacions.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha expressat la seva satisfacció “per poder tornar a comptar amb els recursos que genera l’Impost de Turisme Sostenible i destinar-los a inversions amb finalitats ambientals, socials i per reduir l’impacte de la petjada turística a tota l’Illa”. “La inversió de 99M que es farà a Mallorca gràcies a la recaptació de l’ITS permet desenvolupar projectes arreu de l’illa, amb una aposta especial per la millora del cicle de l’aigua, la mobilitat sostenible i el patrimoni, com a exemple dels projectes en què el Consell de Mallorca hi contribuirà”, ha expressat Cladera.

Tots els projectes aprovats per a les Illes Balears compleixen amb els objectius fixats i marcats en la llei que regula l’Impost de Turisme Sostenible i s’emmarca dins les prioritats del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per al període 2023 i que per primera vegada coincideix amb les prioritats establertes al Pla Estratègic Autonòmic d’inversions Illes Balears 2030.

La Comissió d´Impuls del Turisme Sostenible és l’òrgan encarregat d’avaluar i seleccionar els projectes susceptibles de rebre finançament a càrrec del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible. Està integrada per representants del Govern, dels consells insulars, de la FELIB, dels agents socials i econòmics, de la UIB, del Consell Agrari Interinsular i d'entitats socials, culturals i mediambientals. Els projectes a finançar amb la recaptació del 2019 han estat aprovats per una àmplia majoria dels membres de la Comissió.

La decisió s'elevarà al proper Consell de Govern perquè sigui ratificada.

​​​