Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La Comissió de Patrimoni aprova l’inici de l’expedient per declarar BIC el casal de Can Pueyo

La Comissió de Patrimoni aprova l’inici de l’expedient per declarar BIC el casal de Can Pueyo

(23/01/2019)

La proposta de Patrimoni és declarar Bé d’Interès Cultural el casal de Can Pueyo, amb la categoria de monument donat que “constitueix un element amb valors patrimonials de caràcter excepcional”. El procés d’incoació té un termini màxim de vint mesos i afecta tant l’edifici com els béns mobles que hi ha a l’interior.

Així ho ha explicat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, qui ha recordat com “l’any 1973 quan es varen incoar i declarar BIC els grans casals de Ciutat, Can Pueyo es va quedar fora i ningú es va preocupar de tirar endavant aquesta incoació. Fins a dia d’avui era un tema pendent i rellevant en qüestió de protecció de patrimoni de la ciutat de Palma i de Mallorca. La col·lecció moble de Can Pueyo és un dels darrers grans exemples del que varen ser les arts decoratives a Mallorca a final del segle XVIII”.

Per elaborar l’informe per posar en marxa la declaració BIC de Can Pueyo, el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca ha realitzat una intensa tasca de recerca i documentació a arxius i publicacions a diferents biblioteques de Mallorca i a l’Arxiu del Regne de Mallorca, així com un recull d’imatges “perquè no es tenia accés directe al casal i s’ha hagut de fer aquesta feina a partir de diferents publicacions dels anys 20 i 30 fins a les darreres de fa uns quants anys”, afegeix Coll. Ara, Patrimoni té un termini màxim de 20 mesos per tramitar aquest expedient i dur a terme la declaració BIC de Can Pueyo.

Un casal que té una doble peculiaritat, perquè més enllà de la seva pròpia col·lecció de mobles també conté una de les biblioteques més importants de final del segle XVIII que queden a Mallorca i que conté el fons propi de la família, recollit per José de Pueyo y Pueyo, marquès de Campofranco, que va ser company de Bonaventura Serra, qui li va fer també donació de la seva biblioteca. El conjunt de les dues biblioteques li dóna aquesta excel·lència a la biblioteca que es conserva avui en dia en aquest casal.

L’informe inicial d’incoació de l’expedient BIC de Can Pueyo inclou també unes mesures que regulen la relació entre Patrimoni del Consell i la propietat. Des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports se sol·licita “poder entrar al casal i que tots els béns que formen part d’aquesta col·lecció d’arts decoratives hagin estat retornats i reubicats en el seu espai original”, explica Kika Coll, “perquè necessitam fer un catàleg exhaustiu de tots els béns que conté el casal, a part d’una fitxa tècnica de cada peça i documentació fotogràfica que es requereix en aquests casos”. També es proposa un pla de conservació preventiva i de manteniment de la part arquitectònica i dels béns mobles “ja que els tècnics no han pogut observar directament quin és l’estat actual d’aquesta col·lecció”.

La directora insular de Patrimoni ha recordat que “a partir de la incoació d’aquest expedient qualsevol tipus d’intervenció en aquest casal ha de passar per Patrimoni i s’haurà de regir per les prescripcions que recull l’informe que hem aprovat avui en Comissió”.

 

¿¿¿¿¿¿¿