Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La campanya No i punt contra les agressions sexistes durant les festes serà present a 35 municipis durant aquest estiu

La campanya No i punt contra les agressions sexistes durant les festes serà present a 35 municipis durant aquest estiu

(17/06/2017)

Mancor de la Vall juntament amb Son Servera són els primers dos municipis que comptaran amb un punt d'informació de la campanya No i punt per unes festes lliures d'agressions sexistes que aporta la direcció insular d'Igualtat del Consell de Mallorca a més de 35 municipis durant les festes d'aquest estiu.

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón acompanyats pel batle de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga i la regidora Joana Maria Alba han presentat la campanya No i Punt, per unes festes lliures d'agressions sexistes durant les festes del municipi.

La Direcció Insular d'Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència, "té com un dels seus objectius promoure que els espais d'oci siguin espais igualitaris, segurs i de gaudi tant per homes com per dones, lliures d'agressions sexistes, sexuals i homòfobes i aquest és l'objectiu de la campanya No i Punt!" Ha explicat Parrón.

La campanya engloba: la presència de banderoles amb missatges de la campanya; un punt d'informació amb dos agents de prevenció i actuació, que s'encarregaran de facilitat informació tant a les noies com als nois i que seran un punt de recepció, informació, denúncia i acompanyament en el cas de produir-se una agressió sexista. També es comptarà amb material de sensibilització i un protocol a seguir, tenint en compte diverses situacions.

La problemàtica de les agressions sexistes i sexuals patides per dones a les festes populars és ja prou coneguda, on el caràcter multitudinari de les mateixes i l'ús sovint abusiu d'alcohol i altres substàncies fan que augmentin les conductes rebutjables, que van des d'un tracte poc respectuós fins a violacions. Totes elles són conductes absolutament inadmissibles que no es poden normalitzar i que dicten als poders públics l'obligació d'intervenir. "Al Consell de Mallorca, en l'àmbit de les nostres competències, estem desenvolupant diferents mesures per eradicar-les, una intervenció que ha de començar per la prevenció." Ha declarat Jurado durant la presentació. També ha assenyalat que "les administracions públiques han d'assumir la seva responsabilitat de treure la violència sexual i les agressions sexistes de la seva invisibilitat i abordar-les com una qüestió pública que implica el conjunt de la societat, defugint el seu tractament com quelcom de l'àmbit privat."

L'estiu del 2016 s'inicià aquesta campanya, amb la cessió del seu disseny i del seu per part de l'Ajuntament de Palma, i es repartiren 39 banderoles a 31 municipis de Mallorca. Enguany, des del Consell es vol donar una passa més plantejant una campanya més àmplia amb diferents actuacions que assegurin una major sensibilització i l'avanç en la prevenció d'aquests tipus d'agressions al voltant de les festes populars a Mallorca.

A l'hora de desenvolupar la campanya s'han dut a terme unes jornades de sensibilització i formació per als regidors dels municipis sobre experiències de campanyes semblants i es preveuen una sèrie d'actuacions que s'aniran desenvolupant aquest estiu. Com prioritzar els pobles i les festes amb afluència de gent jove i els municipis més proactius. S'ha cercat, des del principi la implicació de les comissions de festes, regidories de participació, igualtat, cultura, joventut, policia i protecció civil com també la resta de la societat civil; ja que d'aquesta manera es poden coordinar accions i esforços per construir un espai de festa lliure i segur.

El departament de Participació Ciutadana i Presidència, és l'impulsor de la campanya, el facilitador de material sensibilitzador dels dos agents de prevenció i actuació i el punt d'informació, a més de propostes per a desenvolupar tallers o jocs de sensibilització durant la festa i tallers d'autodefensa feminista. Malgrat això, la voluntat dels ajuntaments és clau per a fer-la efectiva i propera gràcies a la seva implicació i desenvolupament.
"És molt important que els ajuntaments es facin seva la campanya, l'adaptin a les seves necessitats i a la seva població, i en aquest sentit estem molt satisfets de veure com fins, al poble més petit hi ha consciència i voluntat d'aconseguir unes festes lliures i segures". Ha assegurat Jurado juntament amb la regidora Joana Maria Alba  "Som un poble petit però organitzat, tots estem dins d'un grup de whatsapp i procurem ser un municipi actiu. Després d'assistir a les jornades del Consell vam veure que era necessari involucrar-nos en aquest aspecte i propiciar unes festes lliures i segures."