Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La campanya "Mallorca amb Quios" recapta 114.000 euros que s'han invertit en salut i logística

La campanya "Mallorca amb Quios" recapta 114.000 euros que s'han invertit en salut i logística

(05/03/2018)

La campanya "Mallorca amb Quios" va estar oberta des de l'abril de 2016 fins al desembre de 2017, període durant el qual s'han recaptat 144.000 euros. Avui han presentat els resultats de la campanya, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat i el vicepresident del Consell i del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Jesús Jurado; acompanyats pel president de SMH (Salvamento Marítimo Humanitario), Iñigo Mijangos i Abraham Alba, metge especialista en medicina de família i comunitària i la gerent del Fons Mallorquí, Antònia Rosselló.

"Gràcies a la implicació de la societat mallorquina, s'han pogut dur a terme una sèrie de projectes a través del Fons Mallorquí entorn de les persones refugiades. El compromís del Consell de Mallorca i de molts municipis de l'illa ha fet possible que la cooperació entre pobles sigui possible." Ha agraït el President, Miquel Ensenyat durant l'audiència amb els representants de SMH.

Des d'abril del 2016 al desembre del 2017 s'han recaptat 144.000 euros a la campanya "Mallorca amb Quios", una iniciativa impulsada des del Consell de Mallorca. En una primera fase es van dedicar
88.000 a
un primer projecte amb l'Ajuntament de Quios, ja que en un principi eren els encarregats de gestionar els camps de refugiats.

Des de principis de 2015, han arribat a l'illa de Quios des de Turquia 140.000 refugiats, majoritàriament sirians, la qual cosa situa l'illa en segon lloc quant a nombre d'arribades, després de Lesbos. L'Ajuntament de Quios té un paper fonamental en la gestió de la crisi dels refugiats, ja que s'ha vist obligat a destinar recursos econòmics ordinaris i recursos humans per fer front a l'acolliment dels refugiats i resoldre nombrosos problemes; assignar espais públics i adquirir terrenys per a la ubicació dels camps d'acolliment; assumir la distribució de l'ajut humanitari i la coordinació entre institucions, organismes i ONG locals, nacionals i internacionals; fer front a l'increment de residus sòlids, etc. Davant d'aquesta situació, es proposa donar suport a l'Ajuntament en tres àmbits: atenció sanitària, manteniment dels campaments d'acolliment i gestió dels residus sòlids.

"Són uns projectes que han servit per posar de relleu un greu problema que està succeint en el mediterrani i que creim que vam aconseguir actuar d'alguna manera a millorar la greu situació que patien i pateixen les persones refugiades." Ha declarat Jurado.

Posteriorment i en una segona fase s'han dedicat 56.000 euros a Salvamento Marítimo Humanitario (SMH) una associació sense ànim de lucre dedicada a salvaguardar la vida de les persones. Des de desembre de
2015 ha
fet intervencions de rescat al mar a l'illa grega de Quios, així com de transport sanitari i d'assistència a urgències mèdiques. En aquests moments, SMH dóna prioritat al suport sanitari a Vial, especialment en control de la salut infantil i malalties cròniques. Entre el 2017 i 2018 han atès més de 6.000 persones gràcies als voluntaris que hi col·laboren. "Volem agrair a la societat mallorquina, el seu suport i que ens hagi permès desenvolupar un projecte més estructurat i ambiciós per poder atendre en l'àmbit mèdic-sanitari a les persones refugiades i també alleugerar la càrrega que pateixen els centres de salut i hospitals de la societat d'acollida". Ha volgut destacar Iñigo Mijangos.

Més informació sobre els dos projectes finançats

Seguiment Fase 1:


http://fonsmallorqui.org/ca/cooperacio/emergencia/projectes-demergencia-2016/suport-a-la-gestio-de-lacolliment-i-latencio-sanitaria-a-la-poblacio-siriana-refugiada-a-quios/152/20/57

Un cop efectuada la transferència del finançament aprovat el 15 d'abril, l'Ajuntament de Quios va contractar dues persones que estan treballant en el manteniment del campament de Souda. Igualment, es va obrir el procés públic per a l'adquisició del material sanitari i es disposa dels pressupostos per a la licitació: abans de final de mes s'efectuarà la compra. Finalment, s'està elaborant el plec per a l'adquisició de la màquina excavadora, que en representar una despesa més elevada comporta tràmits burocràtics més llargs.

L'illa de Quios té 53.000 habitants, repartits en 62 petits pobles, que depenen d'una sola administració local: l'Ajuntament de Quios. L'Ajuntament intenta oferir serveis de qualitat i respondre a les demandes i reptes de l'illa, i dóna prioritat a garantir el desenvolupament cultural, econòmic i social compromès amb la protecció del medi ambient.

Seguiment fase 2:


http://fonsmallorqui.org/ca/cooperacio/emergencia/projectes-demergencia-2016/atencio-sanitaria-per-a-refugiats-a-quios-grecia/152/20/88

Davant la greu situació de crisi econòmica que pateix Grècia, el sistema sanitari públic no disposa de prou recursos materials ni humans per garantir un bon servei a la gran quantitat de refugiats procedents de zones de conflicte que han romàs confinats a les illes de l'Egeu, sense possibilitat de continuar el viatge. Per llevar la pressió sobre la sanitat pública de l'illa de Quios i amb el suport del Centre de control i prevenció de malalties del Ministeri de Salut de Grècia, es proposa crear un equip mèdic bàsic que pugui prestar serveis i fer el seguiment dels casos al campament de refugiats de Vial, així com als nouvinguts. Es preveu reforçar l'assistència sanitària primària les horabaixes, nits i els caps de setmana; cobrir el servei d'emergència les horabaixes i els caps de setmana; reforçar l'assistència especialitzada i especialment l'odontològica, i prestar servei als nouvinguts que puguin arribar. Es contractaran un metge i dos traductors, la resta de personal serà voluntari, excepte els especialistes, atès que quan no hi hagi disponibilitat de voluntaris es recorrerà als serveis de metges locals per garantir l'atenció permanent.