Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai comença a caminar amb dos projectes de caire divulgatiu

L’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai comença a caminar amb dos projectes de caire divulgatiu

(11/04/2016)

Tots dos projectes –Shelios 2016 i Cresques- compten amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell i persegueixen l’objectiu de difondre el món de la ciència entre els joves i la comunitat investigadora. Avui s’han presentat al Centre Cultural la Misericòrdia, en presència del vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles i del president de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE), Lluc Mas.

“Som part d’un univers i és important tenir-ne consciència”. Aquest és l’esperit de Shelios. Ruta de las estrellas en paraules del seu impulsor, Miquel Serra, astrònom de l’Observatori del Teide de l'Institut Astrofísic de Canàries. Es tracta d’un projecte nascut amb la intenció de motivar els joves per la ciència i, més concretament, per l’astronomia. Més de 200 estudiants ja hi han participat i Mallorca repeteix experiència aquest 2016 de mans de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE).

 

La convocatòria s’obri a tots els centres educatius de Mallorca que cursen Batxillerat. Aquests tenen fins a finals del mes de juny per presentar un treball de ciència dut a terme per un equip de 2 alumnes de 1r de Batxillerat, tutoritzat per un professor. Els projectes són valorats per un jurat d’experts i, entre tots, s’escull un equip que viatjarà primer a l’Observatori del Teide per poder fer observació directe a través de telescopis i, posteriorment, viatjarà a l’agost fins a Groenlàndia o Islàndia per fer un estudi sobre les aurores boreals (www.rutaestrellas.com).

 

El suport del Departament de Cultura a la participació de Mallorca en el projecte Shelios 2016 s’explica, segons el vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, perquè “creiem en la col·laboració amb el món educatiu i amb un concepte ampli de la cultura que inclou la ciència. Donam suport a la divulgació científica entre els nostres joves, entre alumnes que tenen inquietuds científiques i que descobreixen un món increïble per explorar”.

 

Fernando Bernal és professor de matemàtiques de l’IES Joan Maria Thomàs i va formar part del primer equip que l’any 2015 va participar al projecte Shelios des de Mallorca. “La intenció és formar homes i dones de ciència”, explica Bernal, “però aquesta experiència els obri els ulls a aprenentatges que els serviran al llarg de tota la vida. La formació no se limita a la ciència sinó també a la convivència, a la solidaritat, implica presa de decisions, emprenedoria… És un projecte interessant en totes les seves vessants ”.

 

Més enllà de Shelios 2016, l’altre projecte que impulsa el recentment creat Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE) du per nom “Cresques”. Es tracta d’obtenir imatges de satèl·lit de les Illes Balears a partir dels arxius de les agències espacials de la NASA dels Estats Units i de l’Agència Espacial Europea, processar aquestes imatges i incorporar-les en un servidor de dades espacials. “Aquestes imatges ens permeten observar com ha canviat el territori i prendre consciència de la necessitat urgent de tenir cura del medi natural”, explica Joan Bauçà, responsable del projecte. “Podem veure els efectes dels incendis, com s’han modificat les zones de regadiu, quin és el trànsit de grans iots entre illes…”. Un projecte que pot tenir aplicacions didàctiques per a alumnes de 5è i 6è de primària, ESO, batxillerat, formació professional i alumnat universitari, entre d’altres usuaris.