Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'IMAS reivindica les aportacions de les dones grans a la societat en el seu acte central pel 8-M 

L'IMAS reivindica les aportacions de les dones grans a la societat en el seu acte central pel 8-M 

(04/03/2022)

Una quinzena d’usuàries de les llars gestionades per la institució insular han posat en comú experiències, opinions i actituds enfront de les desigualtats de gènere a la cita celebrada a Petra.

Les usuàries de les llars socioculturals gestionades per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han estat enguany les protagonistes de l’acte central amb què la institució insular ha commemorat el 8-M. La consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso i el consellder de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan, acompanyats per l’equip directiu de l’IMAS i la directora insular d’Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach, han participat en la cita  organitzada al Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP) de Can Real, a Petra. 

Durant la jornada, s’ha projectat «8M. Històries de Dones amb Història», una peça audiovisual que recull els testimonis vitals de quinze dones de les llars de l’IMAS, d’entre 65 i 89 anys. Totes elles han volgut compartir experiències i records per deixar constància dels obstacles amb els quals s'han trobat; dels seus èxits i fracassos que, d'una manera o d’una altra, han servit per anar aplanant el camí a generacions futures, fer créixer les oportunitats i escurçar la distància de la desigualtat amb els homes a tots els nivells. 

«És el reflex d’un grup de dones empoderades, valentes i perseverants que han lluitat durant molts d’anys, dia a dia, per guanyar-se un lloc a la societat», ha explicat Sofia Alonso. «Tots nosaltres som el que som, en certa manera, gràcies a l’empenta i decisió d’aquestes dones anònimes que han contribuït a fer un món més igualitari amb els seus actes i trajectòries».

El vídeo, de vint minuts de durada, trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, desmunta els tòpics i «reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes», ha dit el director insular d’Atenció Comunitària del Consell, Omar Lamin. Durant l’acte també s’ha dut a terme una taula rodona a on algunes de les protagonistes han posat en comú la seva visió del passat, present i futur respecte del paper de la dona en la societat. "És diferent, però falta molt perquè sigui equitatiu", han coincidit.

Lamin ha agraït la col•laboració desinteressada de totes les participants: «Són una part molt activa de les nostres llars. Uns espais que constitueixen un servei bàsic per a totes elles, perquè funcionen com a punt de trobada, de socialització i ple de possibilitats que fomenten l’autonomia i que s’utilitzen també com un espai per a la reflexió». 

En total, l’IMAS gestiona les llars socioculturals de Felanitx, Llucmajor, Manacor i les de Reina Sofia i Avinguda Argentina, a Palma, a més els dos Serveis de Promoció de l’Autonomia Personal de Can Real, a Petra, i Son Bru, a Puigpunyent. Centres que han hagut de tancar durant la pandèmia, però que «ja des d’abril de 2021 han anat reactivant les activitats de manera gradual i on les persones usuàries poden continuar amb la seva vida social, formar-se, proposar projectes o participar en tallers i xerrades com aquesta», ha celebrat la consellera de Drets Socials. 

A l’acte, amenitzat amb la música intimista del duet Vaivé format per Sílvia Rechac i Aina Tramullas, han assistit també el batle de Petra i la presidenta de la Mancomunitat del Pla, així com els membres de totes les Juntes directives de les llars i SPAP gestionats per l’IMAS.