Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS reforça la col·laboració entre tots els ens implicats en la protecció dels menors d’edat a Mallorca en el si de la Comissió Insular d’Explotació Sexual Comercial Infantil i Adolescent (ESCIA)

L’IMAS reforça la col·laboració entre tots els ens implicats en la protecció dels menors d’edat a Mallorca en el si de la Comissió Insular d’Explotació Sexual Comercial Infantil i Adolescent (ESCIA)

(27/01/2022)

Representants de l’IMAS i del Consell, Delegació de Govern, GOIB, Ajuntament de Palma, Forces i Cossos de seguretat, entitats i altres agents implicats en l’atenció a infants han participat a una nova sessió de coordinació i anàlisi per fer seguiment de tot el sistema i les mesures posades en marxa

Representants de l’àrea d’Infància i Família de l’IMAS, Delegació del Govern, Forces i Cossos de Seguretat, Govern de les Illes Balears, Ajuntament de Palma, entitats i altres agents implicats en l’atenció a infants i adolescents amb mesura de protecció de Mallorca han participat avui a la quarta sessió de la Comissió Insular d’Explotació Sexual Comercial Infantil i Adolescent (ESCIA).

Es tracta del màxim organisme de coordinació interinstitucional a Mallorca en temes d’explotació sexual infantil. Un ens únic a tot l’Estat que permet posar en comú totes les iniciatives que es posen en marxa per la prevenció, persecució dels delictes i protecció dels menors que es veuen exposats a aquest tipus d’accions.

Intensificar les accions que es duen a terme per fer front a aquesta xacra és l’objectiu de l’òrgan creat pels responsables de l’IMAS al gener de 2020 i que avui, com a les anteriors ocasions, ha tractat els avanços i necessitats de les diferents institucions per millorar els protocols ja existents així com els mecanismes de detecció i alerta davant de qualsevol indici d'explotació sexual comercial, abús sexual o d'altra vulneració dels drets de les persones menors d’edat per posar en marxa de forma ràpida tots els recursos disponibles per a la seva protecció. 

La Comissió Insular ha valorat el seguiment de les diferents mesures implementades pels seus membres, que en el cas de l’IMAS, ens responsable de la tutela de persones menors d’edat a Mallorca, han estat encaminades en la millora dels mecanismes de detecció d’aquests casos entre els joves, i d’oferir les millors eines per protegir els infants. 

La posada en marxa d’aquesta Comissió Insular només és una de les mesures que ha pres l’IMAS per abordar aquesta problemàtica que, ha quedat provat, afecta a tota la societat i els territoris. Així ho va determinar la Comissió d’Experts que va impulsar l’ens per poder tenir-ne una visió global. 

El seu informe final ha servit de referència a altres comunitats i ha marcat el full de ruta de la institució, que també ha estat analitzat avui. Així, durant la jornada s’ha fet un seguiment del funcionament del projecte d’acolliment residencial especialitzat en ESCIA operatiu des de l’octubre de 2020. També s’ha xerrat de l’efectivitat de la creació de la figura dels referents en victimització incorporats a cada centre per tal d’ajudar a detectar possibles nous casos coordinats des de la institució insular i sobre la formació específica en ESCIA als tècnics del servei d’Infància i Família de l’IMAS. 

L’IMAS posa una vegada més els infants i adolescents en el centre de l’atenció per tal d’aconseguir la màxima protecció. Per això, la coordinació entre les diferents institucions és constant i va molt més enllà d’encontres com el d’avui; ja que només des de la rotunda i ferma persecució de les conductes delictives dels abusadors és com es poden reconduir situacions com aquesta que posa en risc els infants i adolescents, especialment els que presenten una major vulnerabilitat. 

Mantenir aquesta estreta col·laboració amb els cossos i les forces de seguretat i, en general, amb totes les administracions i sectors relacionats amb la protecció del col·lectiu s’ha demostrat efectiva en la detenció dels presumptes culpables.