Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS posa en marxa el primer recurs residencial específic de Mallorca per a persones dependents menors de 55 anys

L’IMAS posa en marxa el primer recurs residencial específic de Mallorca per a persones dependents menors de 55 anys

(29/07/2022)

S’han adaptat 12 places de la residència Oms-Sant Miquel, ampliables a 28, per oferir l’atenció personalitzada i especialitzada que requereixen.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha creat la primera Unitat per a Persones Dependents Menors de 55 anys de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència de les Illes Balears per malalties sobrevingudes, les quals, fins ara i per necessitats incipients, residien a centres per a gent gran. Es tracta d’un nou recurs residencial específic que garantirà que persones més joves de 55 anys i amb un grau de dependència reconegut rebin atenció assistencial i professional especialitzada.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la consellera d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, juntament amb el vicepresident primer de l'IMAS, Jaume Tortella, i la directora insular d’Atenció Sociosanitària, Elsa Herranz, han visitat avui les instal·lacions d’aquest nou servei que, en una primera fase de pilotatge, ocuparà la segona planta de la part dels Oms de la residència Oms-Sant Miquel de Palma. En concret, l’IMAS hi ha habilitat i adaptat 12 places, que seran ampliables a les 28 que disposa el centre.

«Les persones amb dependència menors de 55 anys tenen unes necessitats diferents a les persones més majors i l’atenció que reben a una residència també ha de ser diferent, sobretot, pel què fa a la convivència amb els altres usuaris, per això vàrem pensar que era necessari que tenguessin un espai adaptat a ells, al seu perfil, a la seva edat i en un entorn cèntric com és Oms per afavorir la seva autonomia» ha expressat la presidenta Cladera. «És una altra manera de fer que les nostres residències s’adaptin a qualsevol dels usuaris i usuàries, i aquesta nova unitat específica per als que són més joves és un exemple que cada vegada cuidam millor de les persones, amb una atenció més adaptada i de més qualitat», ha conclòs la presidents del Consell.

La ubicació del nou servei no ha estat casual; s’ha triat aquest centre precisament la mida i l’ubicació, les quals permeten a les persones usuàries «gaudir d’un entorn urbà i tenir una major connexió amb l’entorn comunitari», ha dit la consellera Sofia Alonso. La presidenta de l’IMAS ha destacat que la nova Unitat «s’emmarca dins del model d’atenció centrat en la persona i afavoreix l’adaptació i la convivència. Per a l’IMAS, era una prioritat oferir a les persones menors de 55 anys amb dependència un recurs exclusiu, en un moment vital diferent del de persones amb edats més avançades».

Per la seva banda, la consellera del Govern, Fina Santiago, ha afirmat que «aquesta legislatura hem incorporat més de 600 places residencials a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència per a persones majors de 55 anys. Això ha facilitat que l’IMAS especialitzi aquesta residència per a persones menors de 55, una passa important per avançar en qualitat del servei i cap a una millor especialització». A més, ha afegit: «Oms és un lloc molt adequat, integrat urbanament, i és un espai acollidor per facilitar la convivència». Amb tot això, Santiago ha mostrat el seu suport a l’IMAS per la decisió presa i ha expressat la seva enhorabona.

La Unitat per a Persones Dependents Menors de 55 anys compta amb un equip propi de 21 tècnics i tècniques en cures auxiliars d’infermeria d’atenció directa i 5 infermers i infermeres, que s’han mostrat molt involucrats en la posada en funcionament dels nou servei. Aquest recurs compartirà també la resta de professionals especialitzats de la residència Oms-Sant Miquel com ara personal mèdic, treballadors i treballadores socials, psicòlegs i psicòlogues, personal de farmàcia, fisioterapeutes, personal tècnic d’animació sociocultural, i animadors i animadores socioculturals, a més del personal de neteja i manteniment.  

L’edifici dels Oms de la residència consta de quatre plantes: la primera està destinada al centre de dia, dues són d’ús residencial i la darrera, que s’ha habilitat per a zones comunes per a les persones que hi comencin a residir i que disposa de zona de menjador, una altra de teràpia, sala d’estar i un gimnàs.

En una primera fase, s’han oferit les 12 places ubicades al segon pis a persones que compleixen el perfil i que ja residien a altres centres de gent gran públics i concertats de Mallorca i, de manera gradual, s’aniran cobrint les altres 28 places del centre. Aquesta setmana, s’ha fet el primer ingrés a la Unitat i s’han tramitat cinc preingressos, que ingressaran els pròxims dies al centre.

Per acabar de cobrir les places disponibles, s’ha creat una llista d’espera exclusiva de potencials usuaris que fins ara estaven a la Xarxa d’Atenció a la Dependència, però que compleixen el perfil específic per a passar a aquesta Unitat. Una vegada formalitzats els trasllats de les persones amb manco de 55 anys que es vulguin traslladar a aquest nou recurs, es donarà accés a les persones que estan incloses en aquesta llista i s’aniran cobrint els llocs que estiguin vacants.

Amb la posada en marxa d’aquesta Unitat, l’IMAS dona resposta a una demanda que fa anys era un fet aïllat, però que els darrers temps s’ha anat incrementant per part d’institucions, de les mateixes persones usuàries i dels seus familiars. L’IMAS atén perfils similars a ca seva a través del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID).