Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’IMAS participa al VIII Congrés Estatal d’Educació Social

L’IMAS participa al VIII Congrés Estatal d’Educació Social

(28/04/2022)

  • La directora insular de Infància i Família ha destacat, a la trobada que s’ha celebrat a Bilbao, la necessitat d’una comunicació directa amb ciutadania, professionals i entitats per garantir uns serveis socials efectius i eficients.
  • La institució insular és entitat pionera en la posada en marxa d’espais de participació com el Consell de la Infància i l’Adolescència, la Comissió de Famílies Acollidores i la de Famílies Biològiques o l’Observatori de la Infància i l’Adolescència.

Cal comptar amb l’opinió del col·lectiu al qual ens dirigim, els professionals de l’àmbit i la resta d’administracions competents, i treballar tots junts, si volem construir uns serveis socials eficients que donin una resposta real a les necessitats de la ciutadania. Aquesta ha estat la principal conclusió que ha expressat la directora insular d’Infància i Família, Maria Ángeles Fernández, a la seva ponència durant la quarta jornada del VIII Congrés Estatal d’Educació Social, que s’ha celebrat aquest dimecres a Bilbao.

Fernández ha recalcat que precisament des de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) treballa seguint el Model d’Atenció Centrat en la Persona a totes les seves àrees per tal d’oferir uns serveis socials que donin respostes específiques, concretes i personalitzades a cada cas concret i «no podem fer-ho sense escoltar la veu de cada persona. En el cas de l’àrea d’Infància i Família, treballam de manera directa amb infants, adolescents i famílies. És essencial escoltar-los i oferir-los tota la informació i vies disponibles perquè puguin participar com a subjectes actius en la societat».

En aquesta línia, Fernández ha explicat que Mallorca és l’únic territori en tot l’Estat que disposa «d’un Consell de la Infància i l’Adolescència; un òrgan participatiu que permet comunicar-nos de manera directa amb els joves amb mesura de protecció, conèixer les seves necessitats, opinions i propostes de millora». A més, ha explicat, som pioners en altres iniciatives com «les Comissions de Famílies Biològiques i la de Famílies Adoptives, o la posada en marxa de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència que agrupa professionals de totes les entitats i administracions competents de Mallorca, sempre amb l’objectiu de crear un espai de reflexió i intercanvi d’impressions».

En aquest sentit, ha recalcat «és important adaptar-se a les noves situacions, així ho férem a l’IMAS amb la crisi econòmica provocada per la covid. Vàrem impulsar ajudes per a les famílies d’acollida que hem aconseguit consolidar enguany i, els darrers mesos, hem posat en marxa programes d’acollida especialitzats dirigits a persones menors d’edat que arriben al nostre territori sense l’acompanyament de cap adult de referència o per a joves amb necessitats conductuals específiques i que ens permeten donar una atenció especialitzada a perfils concrets d’infants i adolescents i a les famílies que els acullen».

Fernández ha conclòs que «no podríem donar una resposta tan ràpida sense mantenir una constant comunicació amb entitats i ciutadania, ja que ens aporta un punt de vista diferent al que podem tenir nosaltres com a institució. Cada un des del nostre lloc aportam en aquesta construcció d’un món més just i solidari».

Maria Ángeles Fernández ha defensat també la necessitat d’integrar a la ciutadania en les decisions polítiques durant la taula rodona titulada 'El compromís de l’Educació Social amb l’acció de les Polítiques Socials. Justicia Social»', en la qual també hi han participat professionals de Catalunya, Àvila i Madrid.