Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L'IMAS incorpora els serveis Primer la Llar i Llar amb Suport, per a les persones sense llar que suposen un canvi en el model d'atenció

L'IMAS incorpora els serveis Primer la Llar i Llar amb Suport, per a les persones sense llar que suposen un canvi en el model d'atenció

(21/11/2018)

Es tracta de programes adreçats a facilitar la inserció social de les persones sense llar a través de l'accés a l'habitatge mitjançant la metodologia housing first i housing led

La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver; acompanyada per la directora insular d'Inclusió Social, Teresa Vallespir; José Manuel Caballol director general de Fundación RAIS i Gema Gallardo, directora general d'Asociación Provivienda, han presentat avui els nous serveis que es posen en marxa des de l'àrea d'Inclusió Social de l'IMAS i que suposen un canvi en el model d'atenció a les persones sense llar de Mallorca.

 

En concret es tracta dels serveis Primer la Llar i Llar amb Suport, que seran gestionats per l'UTE Fundación RAIS-Asociación Provivienda i que tenen com a principal objectiu facilitar la inserció social de persones sense sostre mitjançant l'accés a l'habitatge. L'IMAS invertirà en aquests dos nous serveis un total de 1.718.380,91€.

 

Són dos serveis, que si bé tenen un objectiu comú, tenen com a destinataris diferents tipus perfils d'usuaris. D'una banda les persones sense llar que viuen de forma permanent al carrer en el cas del servei Primer la Llar i d'una altra aquelles persones institucionalitzades en algun servei residencial de la Xarxa d'Inclusió Social en el cas del servei Llar amb Suport. En ambdós casos es tracta de facilitar la seva inserció social mitjançant l'accés a l'habitatge, però adaptant el procés i la metodologia a cada un d'aquests perfils.

 

Primer la Llar

 

El servei Primer la Llar està adreçat a persones en situació d'exclusió social provinents del carrer, i es duu a terme mitjançant la metodologia housing first. Es tracta d'ubicar en un habitatge a la persona escollida i s'inicia un procés d'acompanyament i intervenció social amb l'objectiu d'empoderar-la per tal que sigui autònoma a tots els nivells. El procés es considera finalitzat positivament quan la persona no necessita de l'acompanyament i l'habitatge on ha iniciat aquest procés de recuperació pot esdevenir la seva llar.

 

Per tal de poder assolir aquest objectiu a la persona beneficiària del servei se li elabora un Pla Individual d'Intervenció, sempre respectant els seus ritmes, fet que implica treballar amb elles el temps que sigui necessari en cada cas, orientant la intervenció cap a la recuperació, la reducció de danys i la plena inserció social.

 

En aquest cas la capacitat del servei és de 40 habitatges, amb 40 persones usuàries, xifra aquesta darrera que pot augmentar si la persona titular de l'habitatge el vol compartir amb algú altre.

 

Llar amb Suport

 

En el cas del servei de Llar amb Suport, aquest està adreçat a persones que són usuàries d'algun dels centres d'allotjament de la Xarxa d'Inclusió i que per la seva situació personal es pugui preveure la consecució d'un cert grau d'autonomia o independència amb el temps.

 

La capacitat del servei és de 10 habitatges, que podran tenir entre dues i tres habitacions, amb la qual cosa se'n podrien beneficiar fins a 30 usuaris ja que es tracta d'habitatges compartits entre dues o més persones.

 

En aquest cas es tracta de dotar la Xarxa d'un instrument per a fomentar la desinstitucionalització dels usuaris, basada en la tècnica d'intervenció d'habitatge amb suport extern o housing led.

 

Com en el cas del servei de Primer la Llar a les persones beneficiàries del servei se li elabora un Pla Individual d'Intervenció per tal de treballar amb elles el temps que sigui necessari orientant la intervenció cap a la recuperació, la reducció de danys i la plena inserció social. En aquest servei, a més, es tracta també que les persones puguin conviure en un ambient normalitzat, encara que no es puguin independitzar plenament i necessit sempre d'un suport extern.