Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'IMAS i l’Obra Social ”la Caixa” renoven el seu compromís amb la gent gran de Mallorca

L'IMAS i l’Obra Social ”la Caixa” renoven el seu compromís amb la gent gran de Mallorca

(27/01/2017)

Amb la signatura d'aquest conveni s’actualitzen i amplien els tallers de promoció de la salut i el benestar, els projectes de participació social i voluntariat, els de formació en tecnologies de la informació i comunicació i la línia de desenvolupament vital amb el programa 'Viure bé, sentir-se millor'.

El director territorial de CaixaBank a les Illes Balears, Xicu Costa, la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver, i el seu vicepresident, Javier de Juan, han renovat el seu compromís per promoure l’envelliment actiu. El conveni de col·laboració ha sigut subscrit, també, per Marc Simón, director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”. A l'acte també hi ha assistit la directora insular d'Atenció a la Dependència, Regina Moll.

 

L’Obra Social ”la Caixa” i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials reforcen així el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran a cinc llars de la tercera edat de Mallorca. Cada any, aquests centres acullen 120 activitats i tallers dels quals poden participar 3.198 persones grans.

 

El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l’Obra Social “la Caixa” i els seus orígens es remunten a 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s’han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, a les noves necessitats socials d’aquest col·lectiu.

 

La nova generació de persones grans:

 

L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals. El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.

 

La gent gran sempre ha estat un col·lectiu d’atenció preferent per a l’Obra Social ”la Caixa”. L'atenció especial a les persones grans va arrencar amb un primer Homenatge a la Vellesa el 1915 a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona), i des de llavors l'Obra Social "la Caixa" ha intentat incessantment millorar la qualitat de vida de les persones grans, promovent programes d'envelliment actiu i saludable amb especial atenció a les persones més vulnerables.

 

Des de l’any 1998 l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i l’Obra Social “la Caixa” treballen conjuntament per actualitzar el programa d’atenció a través d’un conveni de col·laboració que actualment ja beneficia cinc llars de la tercera edat de Mallorca.

 

Despertar amb un somriure: Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

 

Activa’t: L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.

 

Menys dolor, més vida: Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.

 

Entrena: Es tracta d’un dels programes més nous: és un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física.

 

Exercit@ la teva ment: Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu.

 

Alimenta el teu benestar: Seguint amb l'objectiu de facilitar la gent gran les eines necessàries per promoure la seva autonomia i millorar el seu benestar, com a novetat aquest any s'incorpora un taller en què s'ofereixen pautes i hàbits per tenir una alimentació saludable i equilibrada que ajudi a sentir-se millor.

 

Viure bé, sentir-se millor: Aquest programa té tres itineraris, a on es treballen les següents temàtiques: motivacions, control sobre la pròpia vida, planificació i gestió del temps, pressa de decisions, pensar en positiu i relacions personals, entre d’altres. Tot plegat per ajudar a entendre aquesta nova etapa de la vida com un període d’oportunitats.

 

Viure en positiu: L'objectiu és intentar promocionar els valors de la dignitat i autonomia per afrontar l'etapa d'envelliment, contribuint al creixement i el desenvolupament personal. A les sessions del taller es treballen temàtiques com la resiliència i la capacitat d'adaptació; fortaleses psicològiques com la sabiduria, la curiositat, el coratge, la perseverància i el sentit de l'humor; prevenció i gestió de conflictes; o sentir-se bé en soledat.

 

Inicia't a la informàtica: En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.

 

Crea i dissenya un document de text: L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

 

Retoc fotogràfic i presentacions digitals: En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

 

Connecta't a la Xarxa: Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.

 

Incorpora Internet en el teu dia a dia: Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.

 

Amics Lectors (formació): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.

 

Grans Lectors (tertúlia): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals. Estan previstes activitats formatives.

 

Acció Local: Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona.

 

Recursos formatius en TIC: Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.

 

Aula oberta d’ActivaLaMent: Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives.