Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’Estat treu a audiència pública les bases de les convocatòries per valor de 36 milions d’euros que gestionarà el MITECO i que formen part del PITEIB.

L’Estat treu a audiència pública les bases de les convocatòries per valor de 36 milions d’euros que gestionarà el MITECO i que formen part del PITEIB.

(04/11/2022)

Catalina Cladera, el vicepresident del GOIB, Juan Pedro Yllanes i el comissionat del Govern d’Espanya per a l’impuls d’energia sostenible en sistemes insulars, Marc Pons, han informat de l’acord a les administracions locals de Mallorca i han explicat els diferents ajuts procedents de l’import total dels 233 milions d’euros.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha presidit la sessió informativa celebrada a la sala de plens, en presència de una trentena de representants de municipis de Mallorca. En el decurs de la sessió,  el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el comissionat per a l’Impuls de l’Energia Sostenible en Sistemes Insulars del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Marc Pons, han informat que el Govern i l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) han consensuat les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per a instal·lacions de generació d’energia elèctrica a les Illes d’una quantia de 36 milions d’euros, provinents de la part dels 233 milions que gestionarà directament el MITECO.

Aquests 233 milions d’euros provenen del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), i el Govern n’executa de forma directa 197 milions. La resta —36 milions— són els que gestionarà el Govern central i estaran centralitzats per l’IDAE. El termini per presentar al·legacions al procés de consulta oberta acaba el proper divendres 11 de novembre de 2022. L’objectiu d’aquesta normativa és impulsar la producció d’energia elèctrica amb tecnologies d’origen renovable, que afavoreixin el pas a una economia baixa en carboni.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha expressat que «el desplegament de renovables a Mallorca i la seva integració, així com l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, no només és un deure mediambiental sinó una gran oportunitat de tenir creixement econòmic i d’ocupació sostenible». «Les administracions públiques som clau i hem de exercir un paper exemplar treballant coordinades per impulsar i aconseguir aquesta transició a Mallorca, des d'Europa fins a cada racó de l'illa a través dels ajuntaments i el Consell. La creació del comissionat específic per atendre els arxipèlags i una mobilització de recursos sense precedents que s’està fent des de les institucions són grans avanços en el nostre objectiu de ser el primer territori 100% descarbonitzat de tot l’Estat» ha apuntat.». Cladera també ha posat en valor la feina de l’Oficina de Fons Europeus del Consell de Mallorca, creada per ajudar als municipis a atreure inversions i fons per a dur a terme projectes en les diferents línies del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU).

Yllanes, ha valorat positivament «que la participació local i la democratització de l’energia que es generi amb aquests ajuts tengui quasi el mateix pes que el criteri econòmic. Volem que la ciutadania es beneficiï de la instal·lació de la generació renovable a Balears; per això, aquells que presentin projectes de participació no obligatòria, és a dir, projectes de menys de 5 MW, o presentin projectes com a comunitats energètiques o cooperatives, tindran major puntuació i, per tant, més finançament públic. Vull recordar que aquesta línia és indispensable per seguir creixent en renovables i arribar al 30 % d’energia elèctrica renovable produïda a Balears el 2025».

Marc Pons, per la seva part, ha dit que «estem descarbonitzant l’economia de les Illes, i aquí i hem de ser tots, des d’Europa, a Govern d’Espanya, Govern Balear, Consells insulars i també els ajuntaments, que hi juguen un paper fonamental. Dels 233 milions d’euros que té Balears per a la Transició energètica, 197 els gestiona directament el Govern, i els 36 restants els gestiona l’Estat. Per part del Govern d’Espanya, hi ha aquests marge de recursos que permetran mobilitzar inversions de projectes innovadors, a on l’Administració però també l’empresa privada es pugui enganxar. En aquest sentit, es van fer públics els plecs de bases per tot el que puguin ser projectes d’hidrogen, biogàs o repotenciació d’instal·lacions eòliques o fotovoltaiques. Des del Ministeri s’optimitzaran al màxim aquells projectes que son innovadors».

Així mateix, el vicepresident Yllanes ha explicat durant la reunió amb els representants del Consell de Mallorca i els diferents ajuntaments de l’illa la convocatòria pública de subvencions de deu milions d’euros per a administracions públiques que el Govern posa en marxa a partir del dilluns 7 de novembre, i que té com a objectiu el foment d’actuacions combinades d’energies renovables, eficiència energètica i mobilitat elèctrica promogudes per administracions públiques.

El PITEIB

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb més de 233 milions d’euros, mobilitzarà prop de 630 milions en l’economia balear amb l’aposta d’aquest programa per la transició energètica com a vector de creació de llocs de treball de qualitat i no estacionals. Aquest Pla d’Inversions no només ajudarà a blindar energèticament les Illes pel seu caràcter descarbonitzador, d’implantació de renovables i de foment de la mobilitat elèctrica, sinó que també servirà com a diversificador del model productiu de la comunitat autònoma. Així, es preveu que per cada euro públic injectat es mouran 1,7 euros privats, amb la qual cosa s’estimularan els sectors productius i industrials de les Illes dedicats a la transició energètica.

Aquest Pla va ser presentat el passat mes de març pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i està finançat pel Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència. Un dels seus objectius és passar del 6 % de producció d’energia a partir d’energies renovables actual fins al 30 % l’any 2026, i també crear 7.000 llocs de treball.