Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’encesa de torres pels drets humans denuncia la violència contra les dones refugiades

L’encesa de torres pels drets humans denuncia la violència contra les dones refugiades

(11/01/2019)

Així ho recull el manifest que es llegirà en motiu de la tercera edició d'aquesta encesa que, amb el lema “Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pels drets humans”, se celebra aquest dissabte, 12 de gener. A hores d’ara, hi ha confirmada la participació de 48 punts d’encesa a Mallorca, d’una quinzena de talaiots a Menorca, un punt d’encesa a Eivissa (Torre des Carregador), un altre a Formentera i la participació de dues localitats al Nord d’Àfrica.

Aquest dissabte, 12 de gener a les 13 hores i a les 18.15 hores les talaies i talaiots de les Illes Balears i de localitats com Ouedlaou, al Marroc, i Mahdia, a Tuníssia encendran fum i llum per reivindicar, d’una banda, solidaritat i respecte cap a les persones que s’han vist obligades a abandonar els seus països d’origen i, de l’altra, per reivindicar la conservació de les torres de defensa com a patrimoni arquitectònic, paisatgístic i cultural de les nostres costes. Així ho recull el manifest consensuat aquest 2019 entre les diferents institucions i entitats que col·laboren en la iniciativa, coordinada des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

 

“Aquest 2019 hem volgut anar una mica més enllà de Mallorca”, explica la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, “i hem fet partíceps de la iniciativa la resta d’illes –Menorca, Eivissa i Formentera- i també els països de la Mediterrània en els quals tenim projectes a través del  Fons Mallorquí de Solidaritat. La majoria de punts que participen a l’encesa són torres i talaies. Els pobles que no en tenen se sumen llegint el manifest a altres llocs o fent sonar les campanes de l’església. A Menorca l’encesa es farà damunt els talaiots i està previst que hi participin entre 15 i 20 talaiots a la zona de Llevant. A Eivissa encendran en una de les torres properes a la platja d’en Bossa i Formentera participarà amb un acte damunt un molí prop de Sant Francesc. Segurament s’afegiran nous punts d’aquí a dissabte i per això animam la gent a participar”.

 

Una altra de les novetats d’enguany és el Cant pels Drets Humans que se celebrarà durant l’acte d’encesa i que té com a himne la cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca, amb la intenció de fer “un crit ben fort a favor dels drets humans”, en paraules de Coll. Una proposta a la qual s’han sumat, a hores d’ara, una desena de corals d’arreu de Mallorca: l’Orfeó Ramon Llull, la coral de Porreres, Algaida, Llucmajor, Montuïri, Santanyí, la coral Ireneu Sagarra i les corals de Portocolom i Jerrets de Vista Alegre.

 

Pep Lluís Pol representa el grup de professors de l’Institut de Marratxí i de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que va iniciar aquest projecte fa tres anys. “Estam satisfets que el Consell hagi assumit la coordinació del projecte”, assenyala Pol, “perquè, a més a més, es mantenen les mateixes reivindicacions que en la primera edició d’aquesta encesa. Pel que fa a la defensa del patrimoni sabem que s’està fent feina: des de fa dos anys ja hi ha torres que s’estan restaurant, algunes ja han culminat, i s'està treballant en la divulgació. Però en altres aspectes no avançam i el manifest d’enguany fa incidència en la violència de gènere, que en el cas de les dones refugiades és especialment greu”.

 

El manifest que es llegirà en l’encesa d’aquest dissabte fa un “esment especial a la doble dificultat i la doble condemna que suposa ser dona i refugiada. A més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d’explotació i de tracta de persones”.

 

Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació són altres dos col·laboradors destacats de l’encesa de torres, al costat d’ajuntaments i serveis d’emergències com l’112 i els Bombers de Mallorca. Antònia Rosselló, gerent del Fons explica que en alguns països de la ribera sud del Mediterrani “és molt complicat encendre foc per temes de seguretat. I a hores d’ara tenim confirmats dos municipis: Ouedlaou, a la costa del Marroc, i Mahdia a Tuníssia, on tenim projectes de democràcia local. En tots dos casos hi ha la participació de la societat civil i també de l’ajuntament, que és qui ha autoritzat l’acte”. 

 

“Per a nosaltres aquesta iniciativa és referent d’una societat que té en compte el patrimoni i els drets humans”, afegeix Carlos Martín d’Amnistia Internacional: “ tenim gent que vol donar una resposta molt diferent a la que s’està donant, desgraciadament, des d’una part d’Europa. I des de les Illes Balears, al centre del Mediterrani, estam dient d’aquesta manera no. Hi ha drets en risc que no estam disposats que es vulnerin”.

 

L’encesa de torres i talaies d’aquest dissabte repetirà el protocol de les anteriors edicions. L’encesa començarà a Sa Dragonera i el senyal es transmetrà en dos itineraris –cap al nord i cap al sud- que conflueixen en el Castell de Bellver, que és on s’ha ubicat històricament el cap de comandament. Al Castell de Bellver hi haurà dos punts d’encesa: dalt de la Torre de l’Homenatge i a les terrasses, on l’Orfeó Ramon Llull i la coral Ireneu Sagarra interpretaran, al migdia, el Cant pels Drets Humans amb l’obra Viatge a Ítaca.

¿¿¿¿¿¿¿