Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Associació Cultural Arraval de Santa Catalina fa donació del seu fons documental a l’Arxiu General del Consell de Mallorca

L’Associació Cultural Arraval de Santa Catalina fa donació del seu fons documental a l’Arxiu General del Consell de Mallorca

(16/05/2019)

El vicepresident primer, Francesc Miralles, i el secretari de l’Associació Cultural Arraval, Miquel Coll, han signat el conveni de donació i cessió de drets del fons documental i d’altres objectes d’aquesta associació, que va néixer l’any 1894 com a «Monte Pío de Previsión del Arrabal. Sociedad de Socorros Mutuos».

Es tracta d’un total de 189 peces, entre documents d’arxiu, llibres, fotografies, quadres, mobiliari, estendard, etc., que el personal tècnic de l’Arxiu General del Consell de Mallorca organitzarà; en restaurarà els documents que ho necessitin, per garantir una conservació millor, i posarà aquest fons a disposició de qui pugui interessar.

El Monte Pío de l’Arraval neix l’any 1894 amb l’objectiu de proporcionar assistència sanitària als seus socis, que eren bàsicament mariners i obrers. En aquest sentit, aquestes societats varen ser les precursores de la seguretat social. El Monte Pío subministrava ajuda en cas d’atur o invalidesa i assistia els socis en cas de defunció. Paral·lelament a aquestes funcions, el Monte Pío constitueix a partir de l’any 1930 la comissió de festes, encarregada d’organitzar vetllades musicals, teatrals i folklòriques. Així mateix, crea l’Orfeó de l’Arraval. L’any 2006, aquesta societat es constitueix com a Associació Cultural de l’Arraval de Santa Catalina.

El fons documental d’aquesta entitat inclou, entre d’altres:

-        Els reglaments, el primer de 1896

-        Els llibres d’actes des de 1897 fins a 1999

-        Les llistes dels socis

-        La documentació comptable: llibres majors, de comptes, factures, etc.

-        La documentació de l’Orfeó: cançons, partitures, etc.

A més de la documentació en paper, també es fa donació d’objectes com:

-          Fotografies, entre les quals destacam: el primer comitè de festes (1930), la inauguració del local del carrer Fàbrica (1931), dues fotografies d’un concert ofert per l’Orfeó a Llucmajor (1931)

-          L’urna de les votacions usada des dels anys 1940

-          L’estendard de l’entitat Balls i Sons Mallorquins (1947)

-          Pendó de l’Orfeó de l’Arraval brodat, que posa «Orfeón Monte-Pío del Arrabal, 1933», però originàriament es podia llegir «Orfeón Republicano del Arrabal»

L’inventari en total inclou 189 peces. El conveni signat reconeix el valor cultural i per a la investigació d’aquest conjunt documental i, vist aquest valor, es considera convenient fer-ne donació al Consell de Mallorca per assegurar-ne la conservació i divulgació. Acceptada aquesta donació, aquest fons passa a ser propietat del Consell, que es compromet a garantir la conservació dels documents en les condicions més idònies en instal·lacions de l’Arxiu General. Aquests fons, a més, hauran d’estar a l’abast de les persones interessades en la investigació i es posaran a disposició del públic tan aviat com estiguin descrits i organitzats. L’Arxiu General durà a terme el tractament tècnic que consideri oportú per a la seva difusió; no es podrà dividir el conjunt documental en cap cas; i es podran cedir temporalment a terceres persones per fer exposicions i activitats culturals.

L’Arxiu General del Consell de Mallorca, que depèn del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, gestiona diferents tipus de donacions o cessions temporals de fons, tant d’entitats com de particulars. Actualment està fent tasques de descripció i d’organització del fons de l’Arxiduc Lluís Salvador, cedit a l’Ajuntament de Valldemossa, al qual es presta cooperació tècnica. També està dipositat a l’Arxiu General, fruit d’una donació total i íntegre de la família, l’arxiu de l’arquitecte Gabriel Alomar, que ja es troba inventariat, organitzat i a l’abast del públic.

A la signatura del conveni entre el Consell de Mallorca i l’Associació Cultural Arraval de Santa Catalina han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el secretari de l’Associació, Miquel Coll; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; i la cap de secció de l’Arxiu General del Consell de Mallorca, Dolors Medrano.

¿¿¿¿¿¿¿