Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’ASIM i la Filmoteca Espanyola recuperen El jefe político (1926) d’André Hugon

L’ASIM i la Filmoteca Espanyola recuperen El jefe político (1926) d’André Hugon

(13/07/2021)

La restauració de la pel·lícula, amb banda sonora nova de Miquel Brunet, s’estrenarà el darrer dia de l’Atlàntida Mallorca Film Festival

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presentat avui la recuperació d’El jefe político, una pel·lícula que fins ara no s’havia pogut veure d'André Hugon, un dels pioners de cinema francès, que ha estat restaurada amb la col·laboració entre l'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM) i la Filmoteca Espanyola. Gràcies a la feina feta, el llargmetratge es podrà veure durant la cloenda de l’Atlàntida Mallorca Film Festival, dia primer d’agost.

Durant la presentació, Busquets ha lloat la feina que ha fet l’ASIM i també Miquel Brunet. El músic mallorquí ha estat l’encarregat de la sonorització de la pel·lícula, procés que inclou la composició de la banda sonora a més de l’enregistrament. Així mateix, Busquets ha fet referència a la importància que el Consell decidís comprar, el 1999, l'única còpia del film disponible fins ara, cosa que ha possibilitat aquest llarg procés de restauració que culminarà amb la projecció de l’obra dia primer d’agost a la Misericòrdia.

Segons ha recordat Busquets, la còpia recuperada pel Consell de Mallorca estava incompleta i presentava un muntatge alterat i erroni. «La tasca de l’Arxiu del So i de la Imatge i la Filmoteca Española ha consistit en dotar de sentit els fragments que han sobreviscut amb l’ajuda de la novel·la original, obra de José María Carretero publicada el 1923, i en restaurar dins del possible les imatges emprant les noves tecnologies de la imatge», ha afegit Xisco Bonnin, director de l’ASIM.

Miquel Brunet Estarellas (Ona Edicions Musicals) ha explicat que l’enregistrament de la banda sonora d’El jefe político s’ha fet amb piano Steinway Grand Model D.274, «perquè era l’instrument que acompanyava les pel·lícules mudes de l’època», i Theremin Moog, «perquè ens connecta amb aquella època, ja que es va inventar només uns quants anys abans del rodatge de la pel·lícula», ha explicat el compositor, qui ha considerat que «la música creada adhoc per a la pel·lícula pateix d’una certa amargura».

Busquets ha ressaltat que la vinculació de la cinta amb Mallorca ve del rodatge, fet durant l’estiu de 1924. A Palma es va rodar al carrer de l’Almudaina (l’hospital que surt al principi de la pel·lícula és, de fet, Can Bordils, seu de l’actual Arxiu Municipal), la plaça de Cort i el Puig de Sant Pere o el Jonquet de Santa Catalina (l’escena nocturna de l’incendi i saqueig dels molins fariners). Bunyola serví per il·lustrar la campanya política de Leopoldo Quintana, aprofitant l’equip de rodatge que eren les festes del poble al mes d’agost. També es filmà a Son Torrella, possessió de Santa Maria.
 

El jefe político


El jefe político és una mostra de cinema polític, molts anys abans que Francesco Rosi o Costa Gavras practicassin i posassin de moda el gènere en els anys 50 i 60.

El film d'André Hugon recorre, per això, al melodrama, fins i tot amb elements de fulletó (el text original es basa en una novel·la de José María Carretero publicada el 1923). Es refereix sense embuts a la situació política espanyola anterior a la dictadura de Miguel Primo de Rivera a través d'una faula que segurament amaga personatges reals del moment (possiblement el polític liberal Manuel García Prieto, 1859-1938, i el seu sogre Eugenio Montero Ríos, 1832-1914).

Leopoldo Quintana, l’arribista personatge encarnat per René Navarre (un actor francès especialitzat en pel·lícules d’acció i misteri i que ja havia estat Fantomas per a Louis Feuillade el 1913), arribarà a president del consell de ministres a través de l’engany i la manipulació, amb el suport d’un corrupte empresari (Sebastián Gocho, interpretat per Camille Bert).

La novel·la original transcorre a Castella, però Hugon i Carretero varen decidir traslladar l’acció a Mallorca.