Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’ASIM commemora el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció d’<i> El jefe político </i> al Teatre Principal

L’ASIM commemora el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció d’ El jefe político al Teatre Principal

(27/10/2022)

El pianista Miquel Brunet ha acompanyat el film amb la banda sonora en directe, creada de nou exclusivament per a la pel·lícula

El Consell de Mallorca, a través de l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM), ha volgut commemorar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual (27 d’octubre) amb la projecció de la pel·lícula El jefe político al Teatre Principal de Palma. El film d’André Hugon, un dels pioners de cinema francès, data del 1926 i va ser recuperat per l’ASIM i la Filmoteca Espanyola. La seva vinculació amb Mallorca ve del rodatge, fet durant l’estiu de 1924 i on s’utilitzaren diferents localitzacions de l’illa.

El compositor i músic Miquel Brunet va ser el responsable de crear la nova banda sonora del film, ja que no es té constància de quina era l’original. Per això, en aquesta ocasió, Brunet l’ha interpretada en directe al Teatre Principal de Palma. Segons paraules del compositor, «la música creada adhoc per a la pel·lícula pateix d’una certa amargura». La melodia del piano posa paraules a una pel·lícula muda en blanc i negre.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha introduït la projecció al·legant la bona feina de restauració de l’ASIM i la Filmoteca Espanyola. «Veure El jefe político gairebé cent anys després que es rodàs és un autèntic miracle i una oportunitat que només ha estat possible gràcies a la feina del Consell de Mallorca a través de l’ASIM i de la Filmoteca Española. Avui celebram el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i no hi ha millor manera que amb la projecció d’aquest film totalment restaurat», ha conclòs Busquets.

L'adquisició el 1999 pel Consell de Mallorca de l'única còpia de la pel·lícula disponible fins ara va possibilitar el seu llarg procés de restauració, que va finalitzar l’any 2021. L’estrena mundial va tenir lloc durant la cloenda de l’onzena edició de l’Atlàntida Mallorca Film Festival. A partir d’aquí, s’ha projectat al Cine Doré de la Filmoteca Espanyola, a la Cinemateca Portuguesa, a Formentera i al Festival de Música de Bunyola. El Teatre Principal de Palma ha acollit avui la sisena emissió del film.

El jefe político (1926)

El jefe político és una mostra de cinema polític, molts anys abans que Francesco Rosi o Costa Gavras practicassin i posassin de moda el gènere en els anys 50 i 60.

El film d'André Hugon recorre, per això, al melodrama, fins i tot amb elements de fulletó (el text original es basa en una novel·la de José María Carretero publicada el 1923). Es refereix sense embuts a la situació política espanyola anterior a la dictadura de Miguel Primo de Rivera a través d'una faula que segurament amaga personatges reals del moment (possiblement el polític liberal Manuel García Prieto, 1859-1938, i el seu sogre Eugenio Montero Ríos, 1832-1914).

Leopoldo Quintana, l’arribista personatge encarnat per René Navarre (un actor francès especialitzat en pel·lícules d’acció i misteri i que ja havia estat Fantomas per a Louis Feuillade el 1913), arribarà a president del Consell de Ministres a través de l’engany i la manipulació, amb el suport d’un empresari corrupte (Sebastián Gocho, interpretat per Camille Bert).

La novel·la original transcorre a Castella, però Hugon i Carretero varen decidir traslladar l’acció a Mallorca.