Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'Ajuntament de Llubí adquireix dos talaiots d'es Racons a través de la convocatòria de compra de jaciments del Consell

L'Ajuntament de Llubí adquireix dos talaiots d'es Racons a través de la convocatòria de compra de jaciments del Consell

(21/08/2018)

El vicepresident primer, Francesc Miralles i la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló han visitat el poblat d’es Racons, una part del qual passarà a ser de titularitat pública gràcies a una subvenció de 65.000 euros del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Ubicat a la plana central de Llubí, el jaciment d'es Racons és un assentament prehistòric que ocupa una extensió aproximada de 18.000 metres quadrats, en els quals s’ha descrit la presència de 5 talaiots, les restes d’una murada i una cova artificial. El poblat presenta un doble interès a nivell arqueològic: els monuments ciclòpics propis del món talaiòtic així com les restes de ceràmica romana que s'hi localitzen. És, per tant, un testimoni de gairebé 2.000 anys d'història, que mai ha estat excavat. 

 

Ara, el Consell de Mallorca ha seleccionat el projecte de l’Ajuntament de Llubí per adquirir dues parcel·les que formen part del poblat d'es Racons dins la convocatòria de subvencions per a la compra de terrenys on s’ubiquen jaciments arqueològics a Mallorca, que ha obert aquest 2018 el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. A través d'aquesta convocatòria, el Consell concedirà 216.619,96 euros a projectes de quatre municipis: Ses Salines –Els Antigors-, Felanitx –Closos de Can Gaià-, Llubí –Es Racons- i Manacor –Son Peretó-. El projecte d’adquisició d’es Racons rebrà 65.000 euros de subvenció, el 100% del pressupost presentat pel consistori, facilitant així l’accès a la convocatòria dels ajuntaments més petits. 

 

"Ens trobam amb un nou jaciment que passa a formar part del patrimoni públic, en aquest cas de l'ajuntament de Llubí", ha destacat el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "hem tengut l'oportunitat d'ajudar a municipis grans, alguns d'ells que ja tenien un jaciment i han anat incrementat terreny, però en aquest cas ajudam un poble petit que adquireix un jaciment arqueològic que oferirà noves oportunitats de promoció cultural, patrimonial i turística al municipi". Miralles ha afegit que "no es tracta només de comprar terrenys, sinó que en la convocatòria també demanàvem un projecte per aquests jaciments. Teníem clar que aquestes subvencions havien de servir perquè jaciments que estan en mans privades passin a ser públics però no volíem que, simplement, canviassin de mans sinó que hi hagués un projecte d'investigació i divulgació al darrera".

 

"Sempre s'ha considerat que es Racons era important per a Llubí" explica la batlessa, Magdalena Perelló, "s'havia intentat la compra un parell de vegades, però no havia estat factible. També s'ha de dir que com a ajuntament petit no teníem capacitat per comprar aquestes finques i ara hem vist l'oportunitat amb la convocatòria del Consell. És la primera passa per començar un llarg camí: ara compram i s'obren les portes per poder fer una planificació de feina i començar un estudi acurat dels talaiots d'es Racons".

 

La convocatòria de subvencions per a l’adquisició de terrenys on s’ubiquen jaciments arqueològics a l’illa de Mallorca es finança a càrrec de l’1,5% cultural que les administracions públiques estan obligades a destinar a la cura del patrimoni i provenen básicament de les inversions fetes en matèria de carreteres.

 

La finalitat d’aquesta convocatòria és fomentar la posada en valor dels jaciments arqueològics de l’illa amb la intenció d’aprofundir en la seva conservació, restauració, investigació, difusió i accés mitjançant visita pública, al mateix temps que es contribueix a incrementar l’oferta cultural dels municipis de Mallorca.

 

A la visita realitzada avui al jaciment d'es Racons han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el secretari tècnic del Departament de Cultura del Consell, Francesc Ramis; el cap d'Arqueologia del Consell, Jaume Cardell, així com diferents regidors de l'Ajuntament de Llubí.