Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’ADU aprovarà el Pla anual d’inspecció urbanística

L’ADU aprovarà el Pla anual d’inspecció urbanística

(25/05/2016)

Per primera vegada, també s’inclou la Planificació de la tramitació d’expedients d’infracció urbanística que marcarà els criteris a seguir per tramitar les possibles infraccions. Amb aquesta planificació, es pretén agilitzar els tràmits dels més de 1.000 expedients que estan pendents.

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el gerent de l’Agència de Disciplina Urbanística (ADU), Bartomeu Tugores, han presentat el Pla d’inspecció urbanística. Per primera vegada, inclou la Planificació de la tramitació dels expedients d’infracció urbanística. El pla es durà a aprovació al proper Consell de Direcció de l’Agència, divendres, 27 de maig. Segons els estatuts, aquest pla s’ha d’aprovar anualment. No obstant això, el darrer es va aprovar al juny de 2011.

La planificació permet marcar com s’han de tramitar els expedients de les infraccions que detecten els inspectors. Aquesta planificació, que fins a dia d’avui no estava prevista, és necessària perquè els terminis de prescripció de les infraccions s’han reduït amb la Llei del sòl de les Illes Balears, en vigor des de maig de 2014. A més, la gran quantitat d’expedients que estan pendents de tramitar fa que s’hagin de marcar uns criteris a l’hora de gestionar-los.

Segons la consellera Garrido, «volem acabar amb la indisciplina en sòl rústic a Mallorca. El principal objectiu és que la ciutadania sigui conscient que l’Agència funciona i que anam a aturar tot allò il·legal que es construeixi. A més, el Pla no pot fer altra cosa que contemplar els expedients pendents i totes les inspeccions que s’han anat fent en el darrer any.»

Pel que fa al Pla d’inspeccions, es determinen les fonts d’informació que promouen les inspeccions de l’ADU. A més, es marquen criteris de transparència, objectivitat i eficàcia a la tasca que duu a terme l’Agència. L’ADU ha de ser transparent amb les fonts, que poden ser denúncies de terceres persones o d’altres administracions. En concret, Tugores ha manifestat que «volem ser molt transparents per esvair qualsevol dubte d’arbitrarietat.»

A més, també s’implantaran nous mecanismes de cooperació al Departament de Territori i Infraestructures. En aquest sentit, el Pla inclou, per primera vegada, que el departament transmeti una sèrie d’informacions a l’ADU. Aquesta informació són les denegacions o arxius de sol·licituds de declaració d’interès general en sòl rústic, les denegacions de cèdules d’habitabilitat en sòl rústic, quan hi hagi indicis d’obres executades sense llicència, i els informes desfavorables sobre habitatges unifamiliars en sòl rústic, quan es tracta de legalitzacions d’habitatges existents executats sense llicència.

Pel que fa a les fonts, l’ADU també ha d’actuar de forma responsable davant fets que són públicament coneguts, com per exemple, amb les notícies als mitjans de comunicació.

Per altra banda, a l’apartat que fa referència a la Planificació s’estableixen els criteris, objectius i transparents, que permeten explicar en qualsevol moment perquè s’estan tramitant uns expedients i no uns altres.

L’ordre de prelació que es marca prioritza els expedients d’infraccions amb un risc de prescripció. Cal remarcar que, fins ara, l’ADU no tenia cap control sobre la prescripció dels més de 1000 expedients que estan pendents. En els darrers mesos, els tècnics de l’Agència han calculat les possibles dates de prescripció de tots els expedients.

A part, també es marca que s’han de prioritzar les actuacions a les obres que estan en execució. Si es paralitza una obra il·legal quan es detecta, la demolició i els costos seran menors que si l’obra s’acaba finalitzant. Tugores ha remarcat que «un dels principals objectius és paralitzar les obres en execució i que sigui immediata la tramitació».

Amb els següents casos, s’ha d’aplicar l’Índex de Qualificació d’Actuacions (IQA). Aquest índex marca, seguint diferents criteris, la importància de la il·legalitat de les obres. A l’Agència, només es tenia calculat l’IQA dels expedients posteriors a 2010. En els darrers mesos, també s’ha calculat l’IQA de tots els anteriors al 2010. Actualment, l’ADU compta amb molta més informació de tots els expedients pendents de tramitar perquè tots tenen l’IQA calculat i la possible data de prescripció.

Finalment, també s’exposen els criteris que seguirà l’Agència a l’hora de definir quins expedients seran enviats a la Fiscalia de les Illes Balears, per la presumpta comissió de delictes contra l’ordenació del territori. Des del l’ADU, s’entén que el criteri que més s’ajusta a la definició d’aquest delicte, segons el Dret Penal, és el d’enviar a la Fiscalia les obres de nova planta i ampliacions de certa envergadura que es destinin a usos prohibits per la normativa urbanística.