Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Jornades de sensibilització “Envellir en femení” a Manacor

Jornades de sensibilització “Envellir en femení” a Manacor

(10/11/2017)

La jornada "Envellir en femení" que ha tingut lloc al centre sociocultural de Manacor, està impulsada pel departament de Participació Ciutadana i Presidència i organitzada per l'Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut a través de Dona Sana.

Es pretén generar debat entre les assistents, dividint la jornada en 2 sessions; una primera on es desenvolupen les taules d'experiències sobre salut amb perspectiva de gènere i també sobre el control del maltractament, la independència econòmica. I una segona sessió amb una part pràctica.

A la jornada han participat la metgessa experta en salut de les dones, Jimena Jumenez que ha inaugurat la sessió, tot seguit s'ha duit a terme la taula rodona "Aspectes psicosocials de les dones grans" a càrrec d'Antònia Matamalas, professora i presidenta de Dones de Llevant i d'Eve de Castro, llicenciada en geografia i història. Finalitzat el col·loqui i un berenar saludable, ha estat el tron de la taula rodona "Salut física i mental amb perspectiva de gènere" a càrrec de Carme Sánchez-Contador, llicenciada en medicina i metgessa de la Direcció General de Salut Pública i Participació i secretària d'Adibs i Maria José Hernandez, doctora en medicina, especialista en anatomia patològica i presidenta d'Adibs.

L'associació de Dones de les Illes Balears per a la Salut –ADIBS- constituïda 2005, és una associació sense ànim de lucre formada per un grup de dones professionals de l'àmbit de la salut, la comunicació i de l'àmbit social amb inquietuds comunes relacionades amb la igualtat real i legal entre dones i homes, especialment tot el concernent a la salut de les dones. La finalitat d'ADIBS és la consecució de la plena igualtat entre dones i homes com a màxima mitjançant la concepció de salut integral com a forma de vida i no només com a prevenció de la malaltia, sent conscients de la importància del manteniment d'hàbits saludables i promoció de la salut en contextos sociosanitaris i/o socioeducatius.

Així neix l'espai d'informació, assessorament, atenció, orientació i formació Dona Sana, per a dones a partir de 14 anys fins a més de 75 anys amb l'objectiu de cobrir les necessitats detectades relacionades amb hàbits saludables, salut sexual i reproductiva i autoconeixement, des d'una perspectiva holística i feminista. La Jornada que ha tingut lloc al centre sociocultural de Manacor i que també es desenvoluparà a Inca, pretén sensibilitzar sobre l'envelliment en femení. Amb aquestes jornades Dona Sana s'acosta a l'envelliment quan encara les dones tenen energia i poden organitzar-se i gaudir. "Volem parlar de coses fonamentals per mantenir-nos autònomes, amb recursos saludables i amb il·lusió davant aquest procés de vida. Adonar-nos de l'important que és tenir independència econòmica per poder gestionar els nostres recursos sense dependre d'uns altres. Les dones després de cuidar als altres ens quedem soles, així que és molt important organitzar-se i decidir amb temps com volem viure aquesta nova etapa."

S'ha de tenir en compte que a mesura que la dona és fa major té més dificultats per lluitar contra la desigualtat i les dificultats de la vida mateixa. Amb menys energia que abans, amb menys capacitat econòmica (ja que és quan es fan més plausibles les desigualtats que han patit durant tota la vida) portant a la dona a una vellesa, moltes vegades, precària.

Per aquest motiu a la jornada d'Envelliment en femení s'aposta per cuidar-se físicament tant a l'àmbit d'alimentació com fent exercici físic; i trencar tabús com la sexualitat, ja que en aquesta etapa ningú parla de la sexualitat femenina perquè existeix la idea que no és cosa de majors, que a aquesta edat és gairebé obscè pensar en ella, però hi ha moltes dones majors que mantenen una activitat sexual encara que no sempre sigui en parella.

Per tractar el tema de la soledat, ja que les dones viuen més anys, des de Dona Sana es proposa el moviment Co-housing, que permet la possibilitat de viure en comunitat amb la gent que tu tries però respectant els espais propis, per així poder socialitzar alhora que mantens l'autonomia.