Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Inaugurada l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca»

Inaugurada l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca»

(14/09/2021)

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, José Hila, juntament amb el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el Coordinador General de Cultura de l’Ajuntament, Miquel Àngel Contreras, han inaugurat l’exposició «Viatge i paisatge. De Llatinoamèrica a Mallorca» a Can Balaguer. 

Aquesta exposició, organitzada per la Fundació Mallorca Turisme i comissariada per Francisca Lladó, reuneix prop d’un centenar de peces procedents de 23 col•leccions públiques i privades amb les quals ens apropam a una època en què, a través dels artistes americans, Mallorca es va obrir a la modernitat. Compta amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palma – PalmaCultura.

Can Balaguer acollirà l’exposició fins al 23 de gener. A partir del 2 d’octubre es realitzaran visites dialogades els dijous i els dissabtes, i durant els pròxims mesos es duran a terme activitats al voltant de la mostra. Tota la informació es pot consultar a palmacultura.cat

«Abans del naixement del turisme, a principi del segle XX, Mallorca ja era a la ruta de viatgers i artistes que passaren per l’illa i deixaren les seves visions en forma de llibres de viatges i obres pictòriques, un patrimoni que ens permet conèixer costums i paisatges que continuen essent la nostra carta de presentació», ha expressat Catalina Cladera. 

La presidenta del Consell ha convidat tothom a visitar aquesta exposició que «ens acosta a la mirada dels pintors llatinoamericans que arribaren cercant noves fonts d’inspiració per dur després als seus països, difonent la seva obra però també Mallorca com a destinació i que ara consideraríem com a turisme cultural», ha apuntat.

Per la seva banda, Hila ha assenyalat: «Mallorca i Palma foren l’escenari ideal per al artistes que conformen la mostra. Descobriren el llum i el color de l’illa, i se n’enamoraren. Els artistes establiren la seva residència a Pollença i, també, a Palma. Gènova, El Terreno i Son Armadans foren alguns dels barris on varen viure, relacionant-se amb el món artístic i intel•lectual de Ciutat i enriquint-lo». Així, «mostraren al món Palma i Mallorca, i les donaren a conèixer al món, posant al mapa les nostres illes i convertint-se en el bessó del turisme. A partir d’avui, ho podrem recordar a Can Balaguer. Ciutadania i visitants».

Finalment, Contreras ha explicat que "aquestes circumstàncies varen fer que des del primer moment la Regidoria de Cultura decidís col·laborar activament amb la proposta de realitzar una exposició al voltant d'aquests artistes americans que tan importants varen ser per a l'art de la nostra illa, i també, per al propi fons d'art municipal. A part, també s'ha de destacar la seva modernitat i la seva gran qualitat artística, i la gran quantitat d'activitats previstes". Igualment, ha remarcat la col·laboració interinstitucional: "Per a les visites guiades s'ha comptat amb la col·laboració de la UIB".
 

Mallorca, destinació per a pintors de Llatinoamèrica

Durant les primeres dècades del segle XX, Mallorca es convertí en lloc de destinació per a nombrosos pintors procedents de Llatinoamèrica. El punt d’inflexió fou el taller parisenc d’Anglada Camarasa i l’arribada a París d’artistes com els argentins Tito Cittadini i Gregorio López Naguil, o el mexicà Roberto Montenegro. A partir de 1914, la majoria es va instal•lar al Port de Pollença i Deià, fugint de la Primera Guerra Mundial. 

Des d’un primer moment se sentiren atrets per la llum i el color de Mallorca, sense oblidar el vertader motiu del viatge, que era el de cercar un art nacional, tema a partir del qual s’estructuren els sis apartats de l’exposició: Mite i identitat; Paisatges de l’ànima; Mallorca és un jardí; Paisatges hedonistes; Paisatges antròpics; i Les ruïnes. 

La mostra inclou, a més, un espai dedicat a «La difusió internacional: cinema, art i turisme», en què assistirem a la internacionalització de la producció dels artistes llatinoamericans a Mallorca: l’«Exposició de pintura de Mallorca», a Buenos Aires, de 1928, i la realització de la pel•lícula Mallorca: Isla de la calma, de Josep Maria Verger, de 1927, amb música original de Baltasar Samper.