Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Finalitzades les feines d’adequació a la cova prehistòrica de Son Caulelles, a Pòrtol, i el seu entorn

Finalitzades les feines d’adequació a la cova prehistòrica de Son Caulelles, a Pòrtol, i el seu entorn

(15/07/2022)

Les tasques s’han finançat a través de l’1% cultural procedent del cost de construcció de la residència de gent gran siatuada al costat del jaciment arqueològic.

El Consell de Mallorca ha participat en les tasques de recuperació i adequació de la cova prehistòrica de Son Caulelles, a Pòrtol, situada als terrenys annexos a la nova residència de Marratxí per a persones majors en situació de dependència. Ho ha fet cofinançant a través de l’execució de 1% cultural les obres d’adequació duites a terme per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, i amb la intervenció d’una brigada del departament de Patrimoni del Consell, que s’ha encarregat de netejar i adequar aquest element patrimonial.

Es tracta d’unes obres executades pel Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears per adequar la cova i el seu entorn i fer un accés des de la residència fins al jaciment, a les quals s’ha destinat l’u per cent del cost total de la contrucció del centre residencial, tal i com marca la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears. 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, consellera d’Afers Socials i Esports del Govern, Fina Santiago, la consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, i el batle de Marratxí, Miquel Cabot, han visitat avui la cova prehistòrica. 

Durant la visita, el tècnic de patrimoni Jaume Cardell ha explicat que amb aquestes tasques s’ha millorat l’estat de la cova i del solar i s’ha creat un itinerari adaptat des de la residència, de manera que usuaris i familiars hi podran tenir accés directe. S’ha pavimentat el camí, que s’atura sis metres abans de la cova respectant així el seu entorn, i s’ha construït un marge per acotar-lo.

Amb aquesta intervenció, es posa en valor un dels jaciments arqueològics més emblemàtics del terme municipal de Marratxí, declarat Bé d'Interès Cultural. La presidenta del Consell ha remarcat que «d'una manera molt senzilla se dignifica el patrimoni cultural del municipi i al mateix temps se millora l'entorn i la qualitat del servei de la nova residència, que permetrà als usuaris i familiars gaudir d'un element cultural emblemàtic de Marratxí».

El Consell de Mallorca vetlla, així, per la preservació, recuperació i també difusió del patrimoni de l'illa. De la mateixa manera que es dignifica l'entorn d'aquesta nova residència per a gent gran, que posa en contacte les persones, la natura i el patrimoni cultural. Així doncs, des del Consell de Mallorca es contribueix a la seva difusió i al seu coneixement per part de la ciutadania.

La cova de Son Caulelles, també coneguda com a cova des Moro, és considerada un dels jaciments arqueològics més importants de Marratxí. És una de les primeres civilitzacions que va habitar les Illes Balears durant l'Edat del Bronze, la cultura navetiforme (1700 – 1000 aC aprox.), anterior a la cultura talaiòtica. A Marratxí, les restes documentades més antigues corresponen a aquest període. El nom de navetiforme és definit pels habitatges anomenats navetes –habitacions en forma de nau invertida– que podien arribar a formar petits poblats.

La funció d'aquesta cova era funerària. Servia de tomba a un clan o família, la qual s'enterrava al seu interior juntament amb una sèrie d'objectes (joies, ceràmiques, armes o vaixelles, entre altres ofrenes) col·locats devora dels cossos. Als bancs dels laterals, a cada compartiment, es creu que és on es devien dipositar els cossos dels difunts. El nínxol en forma circular de la dreta servia com a altar per col·locar-hi les diferents ofrenes.

Situada en una parcel·la al costat de la residència de persones majors en situació de dependència del municipi, és una cova artificial d'enterrament excavada directament a la roca. D'una sola estança, s'hi accedeix a través d'una petita entrada formada per tres graons que baixen fins a un portal lleugerament arrodonit. Fa 10 metres de llarg per 2,5 d'ample i una altura d'1,8 metres. L'interior es caracteritza per una sèrie d'elements comuns a les tombes prehistòriques del període del Bronze Balear, com és la fossa o clot central envoltat per uns bancs laterals, damunt dels quals hi ha unes petites crestes que servirien per formar uns compartiments diferenciats. Al lateral dret proper a l'entrada de la cambra hi podem observar una obertura de nínxol. Generalment, hi solia haver un o més nínxols als costats o al fons de l'habitació.

Residència Son Caulelles

La residència per a persones majors de Son Caulelles ha rebut recentment el Premi Hàbitat dedicat als valors bàsics de l’arquitectura i l’urbanisme en la primera gala dels guardons que atorga el Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España (CSCAE). Un guardó que reconeix el projecte de l’arquitecte barceloní Santiago Vives i Sanfeliu en col·laboració amb els arquitectes mallorquins Tomás Montis Sastre i Adrià Clapés Nicolau.

Està previst que al mes setembre 114 treballadors s'incorporin a la plantilla d'aquest nou centre per a persones majors en situació de dependència i que a l’octubre comenci a rebre els seus primers usuaris.

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que ha finançat al 50% de la construcció de la nova residència juntament amb la Conselleria de’Afers Socials i Esports, gestionarà aquesta nova residència amb el personal i serveis propis.