Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Finalitzada la restauració del retaule de la capella de Raixa

Finalitzada la restauració del retaule de la capella de Raixa

(19/07/2016)

La restauració ha durat dos mesos a les mateixes instal•lacions de la finca de Raixa, propietat del Consell de Mallorca. La restauració ha estat en mans de Margalida Massanet i el seu equip Cecia Servera i Magdalena Espases. Una feina supervisada i guiada de forma coordinada entre Presidència, Funció Pública i Patrimoni del Consell.

L'actuació de restauració duta a terme durant els mesos de juny i juliol han descobert algunes curiositats que el retaule de la Capella de Raixa amagava. Les teles han recuperat part del seu dibuix i colors després de desprendre's de vernís, greix, restes d'insectes i la pols. Allà on hi havia una taca negrosa ara s'hi troba la mar blava i les joies de la immaculada tornen a tenir la brillantor de l'or.

També canvia la seva definició a conjunt retaulístic, ja que es compon de multitud de peces de diversa procedència que és col•locaren aquí en un moment determinat per qüestions de gust dels propietaris.
"La dificultat més gran per nosaltres ha estat la definició del criteri de conservació a l'hora de deixar o eliminar la gran quantitat d'afegits o adaptacions que ha sofert cada peça per adequar-se al conjunt". Assegura la restauradora Margalida Massanet.
Les decisions que s'han pres han estat dutes a terme en consens amb les tècniques del Consell de Mallorca i partint de la base del respecte a l'original, l'aplicació de materials innocus per la peça i la reversibilitat dels mateixos i també la documentació de tot el procés.
"Les intervencions intenten ser discernibles i que no es confonguin amb l'original, en qualsevol cas es podrà consultar la nombrosa documentació generada pot resoldre qualsevol dubte respecte a la nostra actuació".

"Tenint en compte que el conjunt retaulístic no es trobava en molt bones condicions vam coordinar-nos amb els departaments de Patrimoni i Funció Pública per tal de dur a terme aquesta restauració. El nostre govern vol cuidar del patrimoni mallorquí i oferir-lo a la ciutadania." Ha explicat Jesús Jurado, conseller de Participació Ciutadana i Presidència que a més informat del cost total de la intervenció que ascendeix a 9 mil euros.

 

Tot seguit adjuntem un breu resum de totes les actuacions que s'han dut a terme.

- Tractament desinsectant curatiu-preventiu de la fusta i la seva consolidació. 

- Neteja superficial de la capa pictòrica de tot el conjunt eliminant vernissos degradats i enfosquits i gran quantitat de brutícia superficial que distorsionaven l'aparença real dels colors del conjunt. 

- Creació d'un nou sistema de presentació més adequat a nivell de conservació per a les pintures mitjançant materials de conservació i facilitant el desmuntatge si es fa necessari, en un futur per a una nova intervenció. Tasca especialment complicada a causa de les formes corbes i asimètriques de les teles.

- Eliminació de repintats i afegits de la pintura principal. Reintegració de pèrdues de tela amb empelts de tela semblant a l'original i reforç de la mateixa per a poder tensar-la en el nou suport i reintegració de les pèrdues de grans dimensions, com són els afegits superior i posterior eliminats, mitjançant una tècnica discernible anomenada Trattegio. Mitjançant aquesta tècnica a base d'una trama de petites línies de diferents colors les pèrdues s'integren amb l'original a una certa distància afavorint una percepció unitària de la peça, mentre que a molt poca distància l'espectador pot diferenciar la restauració de l'original de manera directa.

- Elaboració d'un nou sistema de muntatge per a l'arquitectura. Anteriorment totes les parts tridimensionals estaven clavades a les dues pilastres de la paret. S'han afegit peces mòbils per la part posterior i ara es pot desmuntar amb més facilitat sense perill de malmetre l'original en cas que fos necessària una nova restauració. També s'ha elaborat un nou sistema per a penjar el marc on es disposen les pintures, abans estava clavat per la part de davant amb claus de grans dimensions.

- El cas de les peces corbes laterals i superior (parts d'un antic portal) que no estaven íntegrament policromades, s'ha optat per policromar les parts que faltaven per tal que s'integressin millor amb el conjunt mitjançant també un sistema discernible.