Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Estrena de "La nit de Catalina Homar", primera producció pròpia de la temporada del Teatre Principal de Palma

Estrena de "La nit de Catalina Homar", primera producció pròpia de la temporada del Teatre Principal de Palma

(03/10/2017)

L’obra de José Carlos Llop es podrà veure a la Sala Gran els dies 6, 7, 13 i 14 d’octubre. Està dirigida per Rafel Lladó i protagonitzada per Catalina Solivellas.

El Teatre Principal de Palma estrenarà a la Sala Gran el proper divendres 6 d’octubre La nit de Catalina Homar, un monòleg de José Carlos Llop, interpretat per Catalina Solivellas i dirigit per Rafel Lladó. Les funcions es succeiran els dies 7, 13 i 14 d’octubre, sempre a les 20 hores. Amb aquest muntatge, el Teatre Principal estrenarà la primera de les produccions pròpies de la temporada que, al mateix temps, suposarà l’estrena com a dramaturg de Llop.

 

La nit de Catalina Homar és “la primera part d’un tot que es completarà la propera setmana amb l’estrena de Les darreres paraules, de Carme Riera” en paraules del vicepresident primer i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Es tracta de dues obres que ofereixen una visió sobre Catalina Homar i l’Arxiduc Lluís Salvador, dues obres que es complementen i que alhora permeten una mirada crítica sobre aquests dos personatges de la Mallorca de finals del segle XIX.

 

Miralles ha recordat també algunes de les línies mestres que marquen l’activitat del Teatre Principal com és el foment de la creació artística i possibilitar que les produccions pròpies tenguin una trajectòria més enllà de les representacions a Palma. En el cas concret de La nit de Catalina Homar, el vicepresident del Consell ha anunciat ja que es representarà al Teatre Nacional de Catalunya a Barcelona el novembre de l’any que ve.

 

Produccions pròpies

Per altra banda, Miralles ha destacat l’esforç del Teatre Principal de Palma en fomentar la producció pròpia i ha recordat el 360.000 euros que dedica a les coproduccions (#Comviure, La classe i Mira Miró) i produccions pròpies (La nit de Catalina Homar, Les darreres paraules, Sentinel i Las Muchísimas).

 

Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha coincidit amb Miralles i ha posat l’èmfasi en donar “suport a la creació contemporània amb dos dels grans escriptors illencs actuals”. Forteza ha avançat que La nit de Catalina Homar emprendrà en els propers mesos una gira per diversos teatre municipals de Balears.

 

José Carlos Llop, reconegut novel·lista amb títols tan celebrats com El mensajero de Argel o El informe Stein, ha debutat en el món teatral amb La nit de Catalina Homar, “una obra que vaig escriure per dos motius. El primer és una conversa que vaig tenir amb Catalina Solivellas quan vàrem coincidir en la projecció d’un documental. Me va demanar perquè mai escrivia teatre i quan vam sortir li vaig dir que escriuria un personatge per ella, Catalina Homar. L’altre motiu és perquè tothom ha posat la llengua damunt Catalina Homar, tothom ha parlat d’ella però ella no ha parlat mai. Ara ho fa i parla de la seva vida, del seu món i de la seva relació amb l’Arxiduc”.

 

Llop veu paral·lelismes entre Lluís Salvador i Catalina Homar tot i que no creu que “la valldemossina estàs enamorada de l’aristòcrata, sinó que hi havia una simple complicitat sentimental”. “L’Arxiduc Lluís Salvador fuig de la cort de Viena per viure a la Mediterrània, mentre que Catalina Homar fuig de Valldemossa, encara que no físicament, i s’inventa una vida diferent de les seves contemporànies. Tot això ho plasmen perfectament Rafel Lladó i Catalina Solivellas”.

 

Per a Catalina Solivellas, “el somni de qualsevol actor és que li escriguin un text per nosaltres. A l’Arxiduc i Catalina Homar els veig com a uns outsiders davant la societat que els tocà viure”.

 

Monòleg

Sobre la dificultat d’interpretar un monòleg, Solivellas diu que “mai m’he sentida sola sobre l’escenari, hi ha una feina visual meravellosa de Miquel Àngel Raió i un espai sonor de Jaume Manresa que omplen l’escenari”.

 

El fet de donar veu a “una dona que no n’ha tinguda” és també un atractiu del seu personatge però ha aclarit que per donar vida a Catalina Homar “he volgut fugir d’una persona rancorosa i que viu a despit d’una societat que no la va tractar bé”.

 

Catalina Solivellas ha recordat els seus inicis en el món professional del teatre quan va debutar al Principal el 1987 “des de llavors no hi he tornat a actuar, només un pic a la Sala Petita”.

 

Rafel Lladó, el director del muntatge, ha volgut destacar l’aspecte més combatiu i solidari de Catalina Homar, “una dona atrevida que a la possessió de s’Estaca va començar a fer alguns canvis i millores socials per als treballadors”.

 

Per altra banda, cal recordar que el divendres 13 d’octubre coincidiran a la cartellera del Teatre Principal les funcions de La nit de Catalina Homar, a les 20 hores, i Les darreres paraules, a les 21.30 hores. Per aquesta ocasió, s’ha preparat un abonament de 25 euros, el que suposa una reducció de quasi el 50%, per ambdues representacions, i s’han organitzat, des de diverses poblacions de Mallorca, sortides de grups al Teatre Principal. En aquesta ocasió, a més, el Principal distribuirà el còmic "Catalina Homar. La veritable història d'una dona d'empenta" que l'any passat va editar la Direcció Insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, obra de Pere Pau Sancho de la Jordana i dibuixos de Flavia Gargiulo.