Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Esporles, Sant Llorenç i Campos, municipis guanyadors de la primera edició dels premis Mallorca Tanca el Cercle

Esporles, Sant Llorenç i Campos, municipis guanyadors de la primera edició dels premis Mallorca Tanca el Cercle

(24/11/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot «els premis Mallorca Tanca el Cercle neixen amb la idea de reconèixer la feina ben feta als municipis»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot i el director insular de Residus, Juan Carrasco han presentat l’acte de lliurament de la primera edició dels premis Mallorca Tanca el Cercle al claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor. Amb aquests premis, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient cerca fomentar la competició entre els consistoris per arribar als objectius de reciclatge marcats per l’agenda 2030: disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

Els guardons que reconeixen els millors municipis en matèria de gestió de residus han estat per:

•    Premi Mallorca Tanca el Cercle al municipi que menys tones de rebuig ha generat ha estat per Esporles amb un total de 51.08 kg de rebuig per habitant.

•    Premi Mallorca Tanca el Cercle al municipi que més residus ha recollit per fraccions ha estat per Sant Llorenç des Cardassar amb un total de 363,94 kg de recollida selectiva (totes les fraccions excepte rebuig) per habitant.

•    Premi Mallorca Tanca el Cercle al municipi que més ha millorat la recollida respecte de l’any anterior (2020-2021) ha estat per Campos que ha pujat 15 llocs en la classificació. L'any 2020 era el municipi 27 en la classificació i l'any 2021 va acabar al lloc 12 amb un 32,14% de recollida selectiva.  

•    Menció especial Mallorca Tanca el Cercle a la millor iniciativa en política de Residus ha estat per Santanyí. La proposta del seu nou pla de gestió de residus es un projecte ambiciós que identifica molt bé les mancances i els punts a millorar dins el municipi i els seus fluxos de residus, marca els objectius i defineix clarament les accions que han de dur a terme amb cada fracció per assolir aquests objectius i el seguiment i control d'aquestes accions proposades per verificar el seu compliment.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «el Consell no només gestiona el residus recollits pels municipis, té un paper més que jugar, la de donar suport a tots els ajuntaments de l’illa. Hem de ser motor de canvi, ens hem marcat uns objectius per al 2030 i encara i som enfora. I és amb aquesta idea, la de fomentar la feina ben feta als municipis, que neixen els premis Mallorca Tanca el Cercle que donam avui. Hem decidit crear premis adaptats a totes les realitats, perquè no ens enganem, el repte de fer una bona recollida és diferent a cada lloc.

Ribot ha donat l'enhorabona a tots els premiats i els hi ha recordat que «ara la vostre tasca és treure pit i anar amb el cap ben alt per ser guanyadors d’un premi Mallorca Tanca el Cercle. L’objectiu d’aquest acte és generar esperit de competició i que tothom vulgui ser premiat l’any vinent».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb els els premis Mallorca Tanca el Cercle  volem encoratjar tothom a continuar treballant en aquest sentit. Si bé és cert que els nostres residus són un recurs i no un problema, hem de continuar conscienciant sobre la importància que el millor residu és el que no es produeix».

L’economia circular és l’únic camí que pot recórrer la Mallorca del futur. La crisi climàtica global i la sobreexplotació dels recursos naturals, que de cada vegada són més escassos, ens han fet veure la necessitat d’actuar amb una lògica menys extractivista.Tot això ha fet que entenguem que no podem malbaratar cap recurs i els residus són, sense dubte, un recurs molt valuós.

La gala de entrega de guardons també ha comptat amb una petita tertúlia sobre economia circular entre el Director General de Residus de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, Sebastià Sansó, la coordinadora de Rezero a les Balears, Roser Badia, i la Directora de la Fundació Deixalles, Xesca Martí.

La primera edició d’aquests premis agafa el nom del projecte «Tanca el cercle», el pla estratègic per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, gràcies a la construcció de plantes de compostatge. Aquesta iniciativa, considerada d’interès general pel Consell de Mallorca i projecte estratègic de la comunitat autònoma, ha rebut el suport de denou entitats de Mallorca. Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte «Tanca el cercle» té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

S’ha escollit Llucmajor per a la gala de lliurament de la primera edició dels dels premis Mallorca Tanca el Cercle, perquè serà en aquest municipi on es construirà la primera planta de compostatge. Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

A l’entrega de guardons també hi han assistit, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, batles i batlesses de diversos municipis, consellers i conselleres del Consell de Mallorca, la secretaria general de la FELIB, Neus Serra, representant d’Amics de la Terra, Elisa Garcia.