Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Es reforça la hipòtesi d'un campament militar previ a la ciutat romana de Pol·lèntia

Es reforça la hipòtesi d'un campament militar previ a la ciutat romana de Pol·lèntia

(29/07/2017)

Aquest divendres ha conclòs la campanya d'excavacions de Pol·lèntia amb la visita del jaciment per part del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll

Unes 120 persones han treballat des de principis de juliol a la campanya d'estiu d'excavacions de la ciutat romana de Pol·lèntia, a Alcúdia. Aquest divendres 28 de juliol, la campanya d'excavacions s'ha donat per finalitzada, tot i que un grup reduït de persones hi continuarà fent feina.

 

L'equip d'arqueòlegs i estudiants ha treballat enguany al barri residencial de Sa Portella, al fòrum i a la necròpoli, on a cada un d'aquests sectors s'han trobat les claus interpretatives que permeten entendre la història i evolució de la ciutat romana de Pol·lèntia. Pel que fa al mercat, enguany s'ha pogut saber que hi havia un edifici tardorepublicà preexistent i que també és molt important per poder conèixer les fases anteriors de la ciutat.

 

“Ha estat una campanya molt profitosa, no només per les troballes que hem fet, sinó també i sobretot per entendre qüestions que estaven plantejades a nivell històric i que enguany hem pogut resoldre”, ha explicat el codirector de l'excavació, Miquel Àngel Cau, durant la visita que ha fet a les excavacions el president del Consell de Mallorca i la directora insular de Patrimoni.

 

Igualment, es preveu continuar amb les prospeccions geofísiques que es començaren fa dos anys i que han de permetre aprofundir amb les investigacions del perímetre de la ciutat. De fet, enguany l'equip d'arqueòlegs ha començat una cala nova per esclarir si abans que s'establís la ciutat, en aquella zona anteriorment hi hagué un campament militar, una feina que “continuarà els propers anys”, ha indicat Cau. Aquesta cala podria donar resposta a la problemàtica històrica que té l'equip d'arqueòlegs de Pol·lèntia, ja que les fonts escrites marquen com a data fundacional de Pol·lèntia l'any 123aC, mentre que les restes arqueològiques daten, com a màxim, del 70aC. L'equip que dirigeixen Miquel Àngel Cau (Universitat de Barcelona) i Esther Chávez (Universidad de La Laguna), treballa amb la teoria que en el primer moment de conquesta militar els romans haurien fundat un campament, que una generació després s'hauria transformat en la ciutat romana que coneixem. Arran de la darrera campanya, que va concloure aquest divendres 28 de juliol, i de la feina feta els darrers dos anys de prospecció geofísica, aquesta teoria històrica podria tenir confirmació arqueològica, ja que s'ha trobat el que podrien ser les restes del fossar d'un campament militar previ a la ciutat romana. “Enguany hem obert una cala nova en un sector per intentar trobar restes d'aquest possible fossar per confirmar o desmentir aquesta hipòtesi i que, de ser així, permetria ocupar aquest buit que tenim d'interpretació històrica entre el que ens diuen les fonts escrites i el que ens diu l'arqueologia”, ha explicat Cau.

 

En motiu del final de la campanya d'excavacions d'aquest estiu, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha visitat el jaciment arqueològic de la ciutat romana de Pol·lèntia, acompanyat de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, i la regidora de Patrimoni d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa. Les excavacions es duen a terme a través del Consorci de la Ciutat Romana de Pol·lèntia, que està format per l'Ajuntament d'Alcúdia, el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i el Ministeri de Cultura. Els dos directors de l'excavació, Miquel Àngel Cau, de la Universitat de Barcelona, i Esther Chávez, de la Universitat de La Laguna, han fet una visita guiada als representants del Consell.

En acabar la visita, el president Ensenyat ha saludat l'equip que ha conformat la campanya d'enguany i ha destacat el compromís dels joves que “dediquen part del seu estiu a excavar” i els ha agraït la feina feta.

 

Per la seva banda, Cau ha remarcat el fet que els participants de la campanya d'excavacions hagin estat provinents d'universitats d'arreu de l'estat espanyol, així com d'Estats Units, Itàlia, Portugal o França. “Tots se'n duen un trocet de Pol·lèntia arreu del món”, ha dit, a la vegada que ha agraït la col·laboració, un any més, de la Universitat de Portland (EEUU).​