Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els nous pressupostos del Consell preveuen més inversió municipal per al teixit productiu local

Els nous pressupostos del Consell preveuen més inversió municipal per al teixit productiu local

(18/11/2019)

A les partides municipalistes de Promoció Econòmica s’hi sumaran els més d’11 milions d’euros de Cooperació Local per millorar els serveis i les infraestructures dels municipis mallorquins

El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca gestionarà un pressupost de 22.743.407,02 euros a través de les quatre direccions insulars que en formen part i del consorci TIC Mallorca. Es tracta, principalment, d’un pressupost destinat a contribuir a la millora dels serveis i les infraestructures dels municipis de l’illa amb la col·laboració dels ajuntaments.

Amb la voluntat de promoure el producte local i artesà de Mallorca i incidir en el desenvolupament de l’economia local, les direccions insulars de Promoció Econòmica i de Comerç i Artesania comptaran amb un pressupost total de 2.288.667,3 euros, la primera de 1.653.211,11 i la segona de 635.456,19.

Així, a la Direcció Insular de Promoció Econòmica s’hi inclouen els 600.000 euros provinents de l’Impost de Turisme Sostenible per al projecte de foment del producte local i artesà. A més, augmenten les ajudes de la Direcció Insular als ajuntaments, ja que, mentre que l’any 2019 les subvencions pressupostades de Promoció Econòmica per als consistoris tengueren un valor de 220.000 euros, l’any 2020 se’n pressuposten 553.600 d’ajuts. A més, per tal de millorar el teixit productiu local, també se’n destinaran 285.000 en subvencions per a entitats.

Pel que fa a la part del pressupost d’Artesania que es dedicarà a polítiques per millorar el sector, augmenta un 8% respecte al de 2019, un creixement que pretén aprofundir en l’impuls a la professionalització dels artesans i artesanes. A més, cal destacar també que una de les línies de les subvencions que es convocaran (pressupostades amb un total de 360.000 euros) anirà adreçada a la participació de professionals de l’artesania a fires de fora de l’illa.

A totes aquestes accions a favor de l’economia de Mallorca s’hi han d’afegir les que desenvoluparà l’Oficina de Responsabilitat Social a través dels 365.000 euros en subvencions, premis o beques per potenciar l'economia social i ecològica i l'economia circular com a eines del canvi de model i de suport a les persones.

 

Més d’11 milions d’euros per millorar els municipis

El pressupost de la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça serà de 15.466.164,98 euros, dels quals se’n garanteixen 10 per subvencionar inversions en obres i serveis municipals (són les subvencions que equivalen a l’abans conegut com a Pla d’Obres i Serveis). Els ajuntaments faran els suggeriments necessaris a l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca per determinar les prioritats d’aquests ajuts per a 2020, així com l’any 2019 s’han prioritzat les millores en l’accessibilitat dels espais municipals.

Per altra banda, el Departament, compromès amb el desenvolupament sostenible, destinarà 1.750.000 euros al Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l’Energia Sostenible, la qual cosa suposa un increment de 250.000 euros respecte del 2019. Així, els ajuntaments podran rebre subvencions per implementar els seus Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i així contribuir a la consecució dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, una de les prioritats marcades en els Acords de Raixa.

Pel que fa al Servei de Caça, hi haurà un augment en els ajuts a entitats del sector, que arribaran als 150.000 euros. Aquest tipus d'ajudes es destinen al manteniment de finques, la gestió d’espècies cinegètiques, el control de les espècies invasores o la cura i vigilància de vedats.

 

Posam les bases per coordinar les polítiques de joventut

Després d’un any i mig amb les competències de Joventut transferides, s’ha decidit reestructurar el pressupost d’aquesta àrea (que serà de 1.222.451,66) i adaptar-lo a les necessitats i peticions dels municipis. Per això, es prioritzarà que es coordinin les polítiques i que tots els agents s’impliquin, i la manera de fer-ho és amb l’elaboració d’un Pla insular de Joventut. Igualment, la voluntat de la Direcció Insular és destinar 200.000 euros a garantir que hi hagi tècnics de joventut a tota l’illa.

Davant l’èxit dels campaments d’estiu organitzats l’any 2019 a La Victòria, es manté la partida per programar activitats de lleure durant les vacances escolars (350.000 euros), a les quals s’espera que participin, de nou, prop de 650 infants i joves.

L’àrea de Participació, que comptarà amb 361.000 euros, impulsarà la participació ciutadana al Consell i als ajuntaments, per la qual cosa es recuperen les subvencions per a projectes de participació per a consistoris (100.000 euros) i entitats (150.000). A més, cal recordar que actualment s’està desenvolupant la plataforma de participació CONSUL a dotze municipis.

Precisament, el Consorci TIC Mallorca posarà en funcionament aquesta plataforma. El consorci, que tendrà un pressupost de 2.375.666,08 euros, preveu també disposar d’un projecte pilot amb les eines bàsiques d'administració electrònica i poder-lo aplicar als ajuntaments que encara no en tenguin, ja que és d'obligat compliment. En matèria de formació, TIC Mallorca desenvoluparà una eina de formació online i crearà els primers cursos virtuals per als treballadors municipals.