Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Els Closos de Can Gaià suma una nova parcel·la de titularitat pública a través de les subvencions de Patrimoni del Consell

Els Closos de Can Gaià suma una nova parcel·la de titularitat pública a través de les subvencions de Patrimoni del Consell

(11/08/2018)

Aquest dissabte, el vicepresident primer, Francesc Miralles ha visitat el jaciment arqueològic de Portocolom, acompanyat del batle de Felanitx, Jaume Monserrat i la consellera de Territori, Mercedes Garrido. El Consell de Mallorca aportarà 20.000 euros perquè el consistori felanitxer pugui incrementar el nombre de parcel·les de titularitat pública en el poblat prehistòric.

L’Ajuntament de Felanitx és juntament al de Ses Salines, Llubí i Manacor un dels quatre consistoris que es beneficiaran de la nova convocatòria d’ajuts oberta aquest 2018 pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. L’objectiu d’aquesta línia és facilitar l’adquisició pública de terrenys on es localitzen jaciments arqueològics a Mallorca, amb la finalitat de fomentar la seva posada en valor dirigida a la conservació, restauració, investigació, difusió i accés, mitjançant visita pública, del jaciment, i al mateix temps contribuir a incrementar l’oferta cultural dels municipis de Mallorca.

 

En total, els diferents projectes de compra de terrenys on s’ubiquen jaciments sumen una aportació econòmica de 216.619,96 euros per part del Consell de Mallorca. Una convocatòria que es finança a càrrec de l’1,5% cultural que les administracions públiques estan obligades a destinar a la cura del patrimoni i que provenen, bàsicament, de les inversions fetes en matèria de carreteres.

 

En el cas concret de l’adquisició de noves parcel·les en el poblat prehistòric dels Closos de Can Gaià, l’aportació del Consell és de 20.442,80 euros, que representa el 70% del pressupost presentat per l’Ajuntament de Felanitx.

 

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha explicat que “aquests quatre projectes que impulsam amb els ajuntaments de Felanitx, Ses Salines, Llubí i Manacor suposarà posar a l’abast de la ciutadania aquests jaciments, poder dur a terme projectes d’investigació i divulgació, amb l’objectiu de donar a conèixer el nostre patrimoni cultural. Per això volem agrair la participació dels ajuntaments en aquest programa. Tots aquells que tenim sensiblitat per la cura del patrimoni entenem que el fet que aquest passi a ser de titularitat pública facilitarà la seva conservació i divulgació”.

 

Els Closos de Can Gaià

Els Closos de Can Gaià estan declarats Bé d’Interès Cultural pel Consell de Mallorca des de l’any 2000, amb categoria de Zona Arqueològica. Aquesta declaració BIC afecta un total de 12 parcel·les, de les quals 3 ja són de titularitat municipal. La tercera finca a ser adquirida per part del consistori s'ha acollit a la convocatòria d'ajuts del Consell de Mallorca. "Continuam fent feina per adquirir nous terrenys", explica el regidor de Cultura i Patrimoni de Felanitx, Xisco Duarte, "les tres que són públiques avui en dia són les més grans i les que acullen les principals restes arqueològiques". 

 

El projecte d’investigació arqueològica dels Closos de Can Gaià es va iniciar l’any 1996 per un equip de la Universitat de les Illes Balears co-dirigit per Bartomeu Salvà i Manel Calvo. Al llarg d’aquests anys de feina ininterrompuda han passat pel projecte un número important d’investigadors i investigadores. Avui s'ha tancat la 23 campanya d'excavacions. 

 

Els estudis que s’hi han desenvolupat han permès avançar en el coneixement de les comunitats de l’Edat del Bronze a Mallorca. També han permès introduir tota una sèrie de noves tècniques arqueològiques innovadores que han permès, per exemple, l’excavació en extensió del poblat. També es treballa en la consolidació i restauració de les diferents estructures excavades.

 

Any rera any, des dels seus inicis, el Projecte Closos desenvolupa una campanya d’excavació arqueológica en la qual participen al voltant de 30 estudiants i llicenciats, procedents de diferents universitats espanyoles i estrangeres.

 

A la visita celebrada aquest dissabte al jaciment dels Closos de Can Gaià, a Portocolom, han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el batle de Felanitx, Jaume Monserrat; la consellera de Territori, Mercedes Garrido; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll i el regidor de Cultura i Patrimoni de Felanitx, Xisco Duarte, entre d’altres, entre ells membres de l’equip investigador que fa feina al poblat.