Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els abandonaments i abocaments de residus, protagonistes de la darrera ponència del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus

Els abandonaments i abocaments de residus, protagonistes de la darrera ponència del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus

(04/11/2016)

Durant la ponència es va exposar el greu problema de l'abandonament de residus d'obra i d'envasos a la mar

La vuitena i darrera ponència del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus no perillosos de Mallorca (PDSR) que va tenir lloc ahir a Santa Margalida, va tractar el tema de l'abandonament i abocament de residus. Una problemàtica ambiental greu que es va tractar des de dos àmbits diferents.

Per una banda, Eusebio Martínez de la Casa, de la Fundació Recircula, va exposar l'alarmant situació que hi ha actualment d'abandonament de plàstics a la mar i que segons recents estudis el 2050 es calcula que hi haurà més tones de plàstics que de peixos en pes. Martínez de la Casa va parlar de la necessitat de canviar el concepte d'economia línia pel d'economia circular, per potenciar que els plàstics tornin a introduir al cercle productiu i evitar el seu abandonament. Com a alternativa va el Sistema de Devolució i Retorn d'Envasos (SDR), que ja funciona a altres països europeus com Alemanya.

Per altra banda, el Sargent Cosme Vidal del SEPRONA va centrar la seva intervenció en la recent "Operació femer" que ha descobert una important trama d'abandonament de residus d'obra a Mallorca. Però més enllà de grans operacions, també va voler posar damunt la taula la problemàtica d'abandonaments a petita escala que qualcuns ciutadans duen a terme per desconeixença de què fer amb els residus o per deixadesa.

Després de la intervenció de Vidal i Martínez de la Casa es va obrir el torn de preguntes i propostes on tots els assistents varen poder donar el seu punt de vista, aportar idees i resoldre dubtes.

Dia 17 de novembre tindrà lloc la jornada de treball sobre abandonament i abocament de residus, que posarà punt final al procés participatiu per elaborar el nou PDSR que va començar al mes de febrer. Durant aquests mesos s'han duit a debat temes de cabdal importància que s'han de tenir en compte per elaborar el nou Pla com és la recollida selectiva, la reutilització, la prevenció de residus, els punts verds o les tarifes de residus.