Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Elements patrimonials d’arreu de Mallorca s’encenen pels drets humans

Elements patrimonials d’arreu de Mallorca s’encenen pels drets humans

(14/01/2023)

​​​​​​​La primera convocatòria de l’encesa s’ha fet a 83 punts de Mallorca amb senyals de fum i la segona, a les 18.30 hores, es farà amb senyals de llum

Avui migdia, 83 elements patrimonials de Mallorca s’han encès pels drets humans en el marc de la convocatòria feta pel Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni; Amnistia Internacional; el Fons Mallorquí de Solidaritat i l’IES Marratxí. A més, enguany s’han sumat a la iniciativa municipis de tot Balears, Catalunya, Múrcia, País Valencià, Andalusia, Marroc, Líban i Tunísia. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han assistit a l’encesa del castell de Bellver, juntament amb la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; Carles Martín, president d’Amnistia Internacional a les Balears; Catalina Socies, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Marcos Augusto, director general de Difusió i Promoció Cultural de l'Ajuntament de Palma.

El sus ha tengut lloc a sa Dragonera, que ha passat el testimoni als diferents punts de Mallorca passant per cala Figuera de Calvià i cap Enderrocat fins a arribar al Castell de Bellver, darrer punt del recorregut de l’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans.

Abans de l’encesa dels senyals de fum s’ha llegit el manifest, que enguany ha anat a càrrec d'Amnistia Internacional i s’hi han sumat 83 entitats. El text comença amb el desig de «donar veu i llum a totes aquelles persones que posen en risc la seva vida fugint de la desesperació, la violència i la injustícia».

Així mateix, el manifest recorda les històries viscudes per les persones que durant el 2022 s’han vist obligades a creuar la Mediterrània en condicions precàries i perilloses, que moltes vegades acaben en mort. Tot i així, el text fa una crida a l’esperança, ja que «malgrat tots els obstacles que s’interposin en el camí, per molt obscur que aquest sigui, la llum de la flama ha de romandre lluent, encesa, com a símbol d’esperança per a tota la humanitat».

Amnistia Internacional cita al seu fundador, Peter Benenson, dient que «aquesta flama que simbolitza l’esperança, l’hem de mantenir sempre encesa, per tots aquells que foren i són torturats, executats extrajudicialment o desapareguts. Per aquells que pateixen anònimament i moren enduent-se amb ells el seu dolor. Per aquells que s’han convertit en testimonis muts i sense nom de la injustícia i el dolor. Aquesta flama que ens manté en peu amb la força per lluitar perquè aquestes violacions dels drets humans arribin al seu fi arreu del món». El manifest conclou que «depèn de tots nosaltres que romangui encesa, així que lluitem per que així sigui per sempre».