Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània comença en línia

El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània comença en línia

(04/05/2020)

La celebració de l’esdeveniment al Teatre Principal s’ha ajornat i, mentrestant, s’ha elaborat material per emetre en línia.

El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània, que estava previst entre el 4 i l’11 de maig al Teatre Principal de Palma, s’ha ajornat fins que sigui possible organitzar esdeveniments culturals. A l’espera de poder fixar una data, el Festival començarà en línia a partir del pròxim dimarts, 5 de maig, amb el títol «El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la intimitat», fent al·lusió a la impossibilitat de sortir de casa per mor de la crisi sanitària. Amb el lema «Poesia és música», aquesta iniciativa consisteix a difondre denou càpsules audiovisuals d’uns set minuts, en què catorze poetes del Festival reciten els seus poemes, es recorda l’edició de l’any passat i un espectacle de l’actriu Rossy de Palma.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, la direcció del Festival, la Fundació Mallorca Literària i el Teatre Principal han pres aquesta decisió davant la incertesa sobre la durada de les mesures sanitàries per evitar el contagi de la COVID-19. Segons ha explicat la vicepresidenta i consellera, Bel Busquets, «és una forma de mantenir viu el Festival i, com hem fet en altres iniciatives, prioritzam l’adaptació a la situació actual i la reprogramació, enlloc d’anul·lar, per mantenir viva l’activitat cultural».

El director del Festival, Biel Mesquida, ha explicat que «el lema és "Poesia és música" i  està dedicat a Miquel del Sants Oliver (centenari de la seva mort) i Joan Perucho (centenari del seu naixement) . Hem elaborat aquestes càpsules de set minuts per fer conèixer la poesia i la veu dels poetes». Mesquida ha anunciat que la difusió de les càpsules del Festival es farà a través dels canals de YouTube, webs i xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària, Teatre Principal, Universitat de les Illes Balears i del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

La inauguració virtual del XXII Festival de Poesia de la Mediterrània serà el pròxim dimarts, 5 de maig, amb l’emissió de la primera de les denou càpsules que s’emetran setmanalment titulades «Fites del XXI Festival de Poesia de la Mediterrània», en les quals apareixeran alguns poetes (Anna Gas, Lluís Calvo i Lebogang Mashile) i espectacles poeticomusicals (El Petit de Cal Eril), que posaran a l’abast dels espectadors alguns records essencials i significatius del Festival passat, amb una presentació breu i explicativa que emmarcarà cadascuna de les actuacions.

Les altres quinze càpsules de videoart sortiran setmanalment i es titularan «El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la intimitat». Cadascuna constarà de tres parts. A la primera part hi haurà una explicació, feta pel director del Festival, Biel Mesquida, en què contarà la situació civil d’aquell moment i les característiques de cada poeta (el seu origen cultural, l’obra, la bibliografia, els vídeos, etc.). A la segona part, el poeta explicarà a càmera per què escriu, com escriu i donarà els trets singulars de la seva poètica. I, finalment, a la tercera part, el poeta recitarà alguns poemes. Aquesta feina la faran, pel que fa a la part videoartística, Pedro Oliver (autor de la imatge i les gràfiques del Festival) i Jeroni i Diego de Magnètika i, pel que fa a la part escrita, Àngels Àlvarez i Biel Mesquida, qui també ha coordinat el projecte.


Poetes del XXII FESTIVAL DE POESIA DE LA MEDITERRÀNIA

 

 •     Miquel     Àngel Adrover (català)
 •     Arnau     Barios (català)
 •     Mohamad     Bitari (àrab)
 •     David Caño     (català)
 •     Antonio     Colinas (espanyol)
 •     Louise     Dupré (francès)
 •     Menna     Elfyn (gal·lès)
 •     Mari Luz     Esteban (eusquera)
 •     Maria     Teresa Ferrer (català)
 •     Suzanne     Ibrahim (àrab)
 •     Aurélia     Lassaque (occità)
 •     Gonzalo     Navaza (gallec)
 •     Lola Nieto     (espanyol)
 •     Dolors     Udina (català)

 

Podeu consultar la informació sobre la primera càpsula que s'emetrà demà aquí i també la presentació del director del Festival aquí