Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El TSJIB ratifica la validesa del Pla Director d'Equipaments Comercials com a norma d’ordenació territorial del comerç a Mallorca

El TSJIB ratifica la validesa del Pla Director d'Equipaments Comercials com a norma d’ordenació territorial del comerç a Mallorca

(11/10/2021)

La consellera de Territori valora molt positivament la sentència i també que el concepte de fer normativa basada en un model territorial hagi estat avalada pel tribunal

La sala del contenciós administratiu del TSJIB torna a donar la raó al Consell de Mallorca, amb una sentència en la qual desestima en la seva totalitat el recurs presentat per l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), amb relació al Pla Director d'Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA). El recurs qüestionava diversos aspectes de la normativa aprovada definitivament a l’abril de 2019, entre les quals la zonificació comercial que impulsa, la superfície màxima dels comerços, les denominacions d’equipament comercial o les especificacions en matèria de canvi climàtic. ANGED també pretenia l'anul·lació del pla ja que assenyalava que anava contra les regles del mercat i optava per un model comercial que perjudicava els grans centres comercials a favor del petit comerç. A més assegurava que les mesures proposades pel Consell no estaven justificades ni eren proporcionals.

L’escrit de la sala del TSJIB és taxatiu en assenyalar el PECMA com una norma de regulació territorial, àmbit de plena competència del Consell de Mallorca, i no una norma econòmica. La regulació que aporta el PECMA sobre els establiments comercials segons la zona en què es construeixin respon al model territorial de Mallorca en relació a la distribució de la població, de les infraestructures i dels espais sensibles, tal com es justifica a les diferents memòries i documents de forma extensa i amb el suport argumental tècnic fonamentat en dades i indicadors objectius. La sentència dóna per entès que el Pla s'ajusta a la Llei de comerç i integra novetats legislatives tan importants com la Llei de canvi climàtic. Per tot això el TSJIB assegura que el PECMA s'adequa a dret, i destaca la profusa argumentació aportada per part del Consell.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías ha mostrat la seva satisfacció per la sentència perquè “el concepte de fer normativa basada en un model territorial ha estat avalada ple tribunal. És una bona notícia per continuar en totes les normatives que estam fent com la regulació de les energies renovables o el Pla Territorial”.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, el 23 de novembre de 2020 ja va desestimar íntegrament el recurs contenciós administratiu interposat per la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) contra l'acord de suspensió de llicències derivat de l'aprovació inicial del Pla Director Sectorial d'Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA), tal com es va acordar al ple del Consell de Mallorca el 22 de desembre de l'any 2017. El TSJB reconeixia en l’escrit que era una obligació de l'administració adoptar aquest règim per assegurar la integritat de la proposta d'ordenació en tramitació.

El ple del Consell de Mallorca va aprovar de manera definitiva el pla director d'equipaments comercials (PECMA) el mes d'abril del 2019, després d'una feina de consens entre totes les formacions del Consell. Aquest pla que regula els requisits per a implantar noves grans superfícies comercials a l'illa, està pensat per evitar l'impacte mediambiental i per racionalitzar l’accés de tots els ciutadans de Mallorca a una oferta comercial equilibrada i propera, en dependència amb el pes poblacional de cada zona, evitant grans desplaçaments amb vehicles particulars i grans acumulacions humanes a l’entorn de nous nuclis comercials sense preveure’n abans una adequada accessibilitat.

El PECMA estableix diferents dimensions per construir nous centres comercials en funció del territori. Així a Palma i a la zona de Marratxí, el màxim és de 40.000 metres quadrats. Mentre que a Inca i Manacor el límit s'ha fixat en 13.000. A Palmanova, Santa Ponça, Port d'Alcúdia o la badia de Palma no han de superar els 4.000 metres quadrats. En municipis com Andratx, Pollença, Campos o Sóller, s'autoritza la construcció de nous comerços de 1.500 metres com a màxim i en la resta de Mallorca, el límit s'ha fixat en superfícies de 700 metres quadrats com a màxim.