Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El TSJIB desestima un recurs d’Unibail Rodamco i de la CNMC contra la norma territorial cautelar, prèvia al Pla d’Equipaments Comercials

El TSJIB desestima un recurs d’Unibail Rodamco i de la CNMC contra la norma territorial cautelar, prèvia al Pla d’Equipaments Comercials

(15/03/2019)

La sentència tanca la porta a possibles reclamacions econòmiques derivades dels seus efectes i permet mantenir el règim de suspensió de llicències actual fins a l’aprovació definitiva del PECMA.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) desestima un recurs d’Unibail Rodamco Palma i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) interposat contra la norma territorial cautelar (NTC), prèvia a la formulació del Pla d’Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA).

La Sentència 129/2019 del passat 12 de març, declara inadmissibles els recursos presentats per Unibail i la CNMC, donat que, amb l’aprovació inicial del PECMA pel Ple del Consell del 22 de desembre de 2017, s’havia aprovat un nou règim de suspensió de llicències que derogava la vigència de l’NTC aquí impugnada. 

Segons el tribunal, que aporta nombrosa jurisprudència sobre el cas, no té sentit entrar en el fons d’una impugnació sobre una NTC els efectes de la qual han estat desplaçats per un nou règim normatiu, arran de l’aprovació inicial del PECMA. Així, el tribunal conclou que concorre causa legal per a la no admissió del recurs d’Unibail i la CNMC.

El recurs d’Unibail, segons consta en la sentència, perseguia obtenir un pronunciament exprés del tribunal contrari a l’NTC, amb la finalitat de reclamar en un futur possibles danys i perjudicis. Aquesta responsabilitat es fonamentaria en la interpretació que l’NTC es podria identificar com una actuació dirigida a obstruir el desenvolupament urbanístic dels terrenys de ses Fontanelles i a impedir la implantació del projecte de centre comercial. Finalment els recurrents no han obtengut aquest pronunciament d’anul·lació de l’NTC, ja que el tribunal n’ha desestimat les pretensions.

El fet que s’hagi desestimat el recurs sense entrar en el fons de la legalitat o no de l’NTC, tanca la porta a possibles reclamacions econòmiques derivades dels seus efectes i permet mantenir, al seu torn, el règim de suspensió de llicències actual fins a l’aprovació definitiva del PECMA, que es produirà en les pròximes setmanes. Amb tot, la sentència és susceptible de recurs de cassació.